Klubbdirektören Johan Lindbom tog klivet ner i båset när HV71 i söndags sparkade tränaren Tomas Montén. - Foto: Andreas Hillergren/TT

Ingen Lindbom-effekt – HV föll mot Malmö igen

HV71 fick ingen omedelbar Johan Lindbom-effekt i tränarbåset – åtminstone inte sett till poäng. SHL-jumbon föll med 0–2 på bortais mot Malmö. Resultatmässigt ett fall framåt jämfört med i lördags – då vann skåningarna med hela 8–0 i Jönköping.

Vill ishockeytränare ha en trygg anställning är HV71 inte SHL-klubben att signera ett kontrakt med. Jönköpingsklubben har sparkat fem tränare de senaste tio åren – varav fyra sedan november 2018.

Sist i raden att få lämna i förtid är Tomas Montén, som tog över inför säsongen. Efter 0–8-genomklappningen hemma mot Malmö i lördags och en jumboplats i tabellen fattade HV71:s styrelse i söndags beslutet att Montén får lämna efter blott tolv omgångar in på säsongen.

"Ge en trygghet"

Återigen kliver klubbdirektören Johan Lindbom ner i båset. Det gjorde han även i januari i år när Tommy Samuelsson fick sparken. Lindbom – SM-guldtränare 2017 – gick själv samma öde till möte som HV-tränare i november 2018.

I nystarten väntade återigen Malmö, men denna gång på bortaplan.

— Jag måste ge en trygghet till killarna. Med de senaste resultaten som har varit har man lite av en flyktkänsla i laget, nu gäller det att vi inte backar utan tar två steg framåt, sade Johan Lindbom till TV4 Play inför matchen.

HV71:s hejarklack under bortamötet med Malmö.

HV-spelarna utsöndrade dock ingen aggressiv revanschlusta under den första perioden – bortaspelarna uppträdde oerhört försiktigt. Visserligen hade Isac Brännström ett friläge efter knappt fyra minuter, men annars handlade den första perioden mest om Malmö.

I lördags släppte HV-målvakten Joni Ortio in de åtta målen under de två sista perioderna – nu kom det första baklängesmålet efter 6.08 av den första akten när Lauri Pajuniemi fick lyfta in en retur.

Den andra perioden blev händelsefattig. För HV:s del var den främsta ljusglimten att gästerna effektivt städade av tre numerära underlägen.

Kontrade in 2–0 i boxplay

Halvvägs in i den tredje perioden var det ytterst nära att HV71 kvitterade i numerärt överläge – i stället kontrade Malmö direkt och Kim Rosdahl hängde in 2–0-pucken i Ortios vänstra kryss.

HV skulle dock få en sista biljett in i matchen. Med drygt sex minuter kvar att spela åkte Malmös Thomas Berg-Paulsen på ett matchstraff för att ha åkt på Ortio i HV-målet. Fem minuters powerplay väntade, men HV-spelarna fick inte heller denna kväll hål på Daniel Marmenlind i Malmömålet.

Närmast väntar Timrå på bortais för HV71 på torsdag.