Charlotte Kalla med en av alla sina guldmedaljer. Längdstjärnan, som avslutade karriären förra året, berättar i sin nya bok att hon var ett misstag ifrån att straffas för brott mot dopningsreglerna under karriären. Arkivbild.
Charlotte Kalla med en av alla sina guldmedaljer. Längdstjärnan, som avslutade karriären förra året, berättar i sin nya bok att hon var ett misstag ifrån att straffas för brott mot dopningsreglerna under karriären. Arkivbild. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Charlotte Kalla nära att bryta mot dopningsregler

Charlotte Kalla var bara ett misstag från att bli fälld för brott mot dopningsregler, avslöjar den tidigare längdstjärnan i sin nya bok. "Ingen skulle vilja se hela bilden, orka bry sig om förklaringar eller vilja höra ursäkter om slarv. En miss till skulle sätta en stämpel på mig som inte skulle gå att få bort: Dopningsdömd.", skriver hon.


I somras stängdes Mikael Ymer, Sverigeetta i tennis, av i 18 månader för dopningsbrott, efter att ha missat i vistelserapporteringen tre gånger under ett år.

Nu berättar längdikonen Charlotte Kalla att hon var nära att göra samma misstag under sin aktiva karriär, som hon avslutade i fjol.

I maj 2021 fick hon sin första prick efter att ha glömt att ändra sin plats från hemmet i Sundsvall till ett hotell i Östersund. Mindre än en månad senare kom nästa plump i protokollet när kontrollanterna kom hem till henne när hon skrivit att hon skulle vara anträffbar, men då hon redan hunnit ut på ett träningspass.

"Jag var nu bara en prick, ett enda misstag, från att bli straffad för dopningsbrott. Den som har tre missar i vistelserapporteringen blir avstängd i minst tolv månader. Ett enda nytt slarvfel och min karriär skulle sluta i total misär", skriver Kalla i "Skam den som ger sig", som ges ut på tisdagen.

Under karriären håvade Charlotte Kalla in tre OS-guld, sex OS-silver, tre VM-guld, sex VM-silver, fyra VM-brons, en klassisk Tour de Ski-seger, Jerringpriset och Bragdguldet. Men en tredje prick hade fläckat ner hela eftermälet, skriver hon.

"Det var så min karriär skulle sluta. Allt jag hade gjort skulle ifrågasättas. Bilden av min karaktär skulle krackelera. Priserna och medaljerna i skåpet jag just gått förbi skulle vara helt värdelösa."

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!