'Man får vara tacksam att det gick bra för mig', säger Jonas Ahnelöv. Arkivbild.
'Man får vara tacksam att det gick bra för mig', säger Jonas Ahnelöv. Arkivbild. - Foto: Anders Bjurö/TT

Skakad av dödsolyckan: "Kunde varit jag"

Förre Leksandsspelaren Jonas Ahnelöv blev ordentligt skakad av olyckan som tog Adam Johnsons liv. För tre år sedan var han med om en liknande händelse. Det kunde lika gärna ha varit jag, säger Ahnelöv och uppmanar alla hockeyspelare att använda halsskydd.


I samband veckans SHL-omgång hedras den förre Malmö-spelaren Adam Johnsons minne. Amerikanen avled i lördags efter att fått en skridskoskena mot halsen när hans Nottingham Panthers mötte Sheffield Steelers i brittiska ligan.

Dödsfallet har chockat hockeyvärlden – och för Jonas Ahnelöv blev det en påminnelse om ett drygt tre år gammalt trauma.

Skadades på träning

På en träning den 28 augusti 2020 träffades han på halsen av en lagkamrats skridsko. Skenan tog bara millimeter från halspulsådern. Nu berättar Jonas Ahnelöv att alla minnen och ångesten kom tillbaka när han hörde om Adam Johnsons olycka:

— Det är hemskt. Jag har tänkt väldigt på det. Har också pratat mycket om det med frugan. Vi blev nedstämda eftersom det var så läskigt, säger Jonas Ahnelöv och fortsätter:

— Jag hade tur. Det kunde lika gärna varit jag. Man får vara tacksam att det gick bra för mig, men det är så tråkigt det som hände honom och för alla runt honom.

Tidigare i veckan hedrades Adam Johnson inför NHL-matchen mellan Pittsburgh – där han tidigare spelat – och Anaheim.

Tankarna tillbaka

Den olycka som drabbade Jonas Ahnelöv 2020 blev en stor mental utmaning för honom. Till TT sade han efter olyckan: ”Det finns små spöken i huvudet och jag kommer att ta ett samtal med psykolog innan det blir aktuellt med spel.”

Nu, tre år senare säger han:

— Det var jättejobbigt att gå ut på isen igen. När man nu läste om det som hände kom tankarna upp igen. Men det är bara att bara att jobba på.

Den 35-årige backen är just nu klubblös efter att inte ha fått nytt kontrakt med Leksand inför den här säsongen.

Han är märkbart berörd när TT träffar honom inför Leksands match mot Timrå i tisdags där han säljer lotter.

"Ingen ursäkt"

— Det är till grabbens lag, säger Ahnelöv och blir allvarlig när det faktum kommer på tal att många spelare slarvar med halsskydd.

— Ta på halsskydd. Det är inte coolt att spela utan, hur obekvämt det än är. Många tycker det är oskönt, men det är ingen ursäkt att inte ha halsskydd, säger Ahnelöv och tillägger:

— Egentligen borde detta hända mer eftersom alla åker med knivar under fötterna. Konstigt att det inte sker oftare, även om det hänt ganska mycket nu.

Det är krav i svensk ishockey på att spelarna ska bära halsskydd.

TT
/
/
nhl
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!