Norges förbundskapten Ståle Solbakken kritisk till VM-processen 2034. Arkivbild.
Norges förbundskapten Ståle Solbakken kritisk till VM-processen 2034. Arkivbild. - Foto: Terje Pedersen/AP/TT

Solbakken sågar Fifa: "Ruttet"

Med stor sannolikhet kommer Saudiarabien att arrangera fotbolls-VM 2034. Norges förbundskapten Ståle Solbakken håller inte tillbaka kritiken. Det är något ruttet, säger han.


Saudiarabien är ensam sökande till att arrangera herrarnas fotbolls-VM 2034. Australien var med i processen men drog sig ur i veckan.

Därför talar det mesta för att gulfstaten får arrangera mästerskapet.

Ståle Solbakken, förbundskapten för Norges herrlandslag, säger att det som hände var väntat.

— Det här är något som har legat i korten länge, att de (Saudiarabien) skulle tilldelas VM efter en minst sagt konstig process, säger Norges förbundskapten.

Enligt Internationella fotbollsförbundet, Fifa, var ansökan om att arrangera mästerskapet om elva år enbart öppet för nationer från Asien och Oceanien.

— Det är inte komplicerat att se att det är helt fel, och det är inte komplicerat att fördöma det. Om Saudiarabiens VM-kandidatur ska röstas fram, och det är 220 medlemsländer närvarande så kommer de garanterat att få 200 röster. Det är något ruttet, säger Solbakken.

Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet beskrev situationen som "olycklig" i ett skriftligt uttalande i veckan.

"Vi hade önskat att fler nationer hade visat intresse och haft möjlighet att kandidera för värdskapet så konkurrens hade funnits", skrev Reinfeldt.

Formell tilldelning av mästerskapet 2034 sker i samband med Fifas kongress, troligen i slutet av nästa år.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!