Albin Ekdal sade tack och hej till landslaget.
Albin Ekdal sade tack och hej till landslaget. - Foto: Christine Olsson/TT

Ekdal: "Det slog till bara med alla känslor"

Albin Ekdal var tagen efter sin sista landskamp. Han hyllades av medspelarna och möttes av stående ovationer när han lämnade planen. Det har varit en jäkla resa och jag är väldigt glad.


I den 71:a minuten lämnade han plats åt Hugo Larsson.

— Det slog till bara med alla känslor. Allt man har gått igenom de här åren kom som en våg över mig. Alla grabbar kom fram och kramade mig och då var det svårt att hålla tillbaka tårarna, säger han till Viaplay.

Och lägger till:

— Ett fint avslut.

Ekdal har under året mer eller mindre gjort klart att hans hans tid i landslaget gått mot sitt slut. I fredags slog han slutligen fast att det inte blir en fortsättning.

"Slitit för det här laget"

Landskamp nummer 70, söndagskvällens mot Estland, blev hans farväl till Blågult efter tolv års tjänst.

— Jag har kämpat och slitit för det här laget, för Sverige, men nu är det ett bra tillfälle att sluta. Jag är 34 år och har kämpat i många landskamper med småskador, med mental oro om jag kan spela, och jag har tagit smärtstillande.

— Det känns rätt i hjärnan, men hjärtat vill fortsätta. Känns bättre att lyssna på vad hjärnan säger.

Debuten kom i Charkiv, i en landskamp mot Ukraina i augusti 2011, under Erik Hamréns tid som förbundskapten.

När Ekdal, lagkapten i 2–0-segern mot Estland, ombeds att botanisera bland alla sina minnen plockar han upp två landslagsrelaterade händelser som etsat sig fast.

— Det finns självklart många men playoff-vinsten på San Siro mot Italien, när vi lyckades hålla nollan, var otroligt häftigt och en enorm känsla. Men det som sticker ut mest var när vi lyckades vinna mot Schweiz i åttondelen i VM i Ryssland. Att dela euforin med alla tillresta fans var stort, säger Ekdal i en intervju på fotbollsförbundets hemsida.

Till Viaplay säger han:

— VM, så klart. Den gemenskapen, de resultatet vi lyckades nå. Det är så många minnen och svårt att säga på rak arm. Men känslan jag har för den här gruppen spelare och ledare är svårslagna.

Hyllas av Andersson

Förbundskaptenen Janne Andersson hyllar Ekdal för hans insatser i landslaget.

— När Albin varit med har vi ofta vunnit. Han har alltid bidragit på ett fantastiskt sätt under de här åren jag har varit förbundskapten.

— Hans 70 landskamper är alldeles för få med tanke på hur lång tid han har varit med i landslagssammanhang. Han är en spelare som har betytt mycket för mig under min tid, men även tidigare. Det är en speciell dag även för honom och för landslaget, säger Andersson.

Varför han inte lät Albin och snabbinkallade brodern Hjalmar Ekdal får några minuter tillsammans på planen motiverar han så här:

— Albin har inte så många 90-minutersmatcher i sig. Det var aldrig riktigt läge. Jag hade gärna gjort det för deras skull, men man får inte vara för sentimental utan krass.

Ordinarie lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf beklagar att Albin Ekdal slutar i landslaget.

— Det är jättetråkigt. Vi är väldigt tajta och vi hänger tillsammans när vi är här. Det är tråkigt att förlora en till kompis, men jag är stolt över att ha fått spela fotboll med honom.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!