Linus Omark.
Linus Omark. - Foto: Pär Bäckström/TT

Luleåstjärnan: "Då hade jag åkt skidor i Alperna"

Det missade SM-guldet förra året tog puckgeniet Linus Omark tillbaka till SHL i två extra år. Annars hade Luleåstjärnan inte varit här. Då hade jag åkt skidor i Alperna, säger Omark som också lämnar en liten, liten glipa öppen i landslagsdörren.


Omark har varvat upp ordentligt efter en poängmässigt lite tyngre början på sin tredje återkomst i Luleå.

När han vände hem inför säsongen 2021-22 var det för första gången på sju år.

Då var det nära ett SM-guld – klubbens andra i historien och det första sedan 1996 – men slutade med en bitter finalförlust i den sjunde och avgörande finalen hemma mot Färjestad.

Han hade redan lovat Genève-Servette att återvända förra säsongen. Efter att ha blivit mästare i våras bröt han upp, flyttade hem och skrev ett tvåårsavtal. Allt för att få en sista chans att vinna SM-guld i sitt hjärtas lag och stad.

— Hade vi vunnit (över Färjestad) hade jag inte spelat här igen. Då hade jag inte haft något mer att uppnå. Nu ville jag verkligen vara med på den här resan. Jag ska ge mitt sista jag har för den här föreningen, fansen och stan, säger Omark efter en träning i hemmaarenan.

"Lite flygrädd"

TT: Vad hade du gjort annars?

— Då hade jag åkt skidor i Alperna. Det är bättre betalt och man åker buss, jag är ju lite flygrädd, säger Omark som egentligen hade ett år kvar med Servette.

Artisten från Övertorneå i Tornedalen har gjort 6 mål och 13 poäng på de 10 senaste matcherna då poängproduktionen lossnat. Dessförinnan såg det spelmässigt bra ut, men poängmässigt stod han bara på 5 poäng efter 15 matcher.

Omark säger att han aldrig varit orolig.

— Så länge man spelar bra så kommer poängen. Det är logik. Det här är bara början, jag har två-tre växlar till att dra upp, säger Omark som ligger på 19:e plats i poängligan – nio poäng efter ledande Ty Rattie, Linköping.

TT: Kan du fortfarande vinna poängligan?

— Det är inget jag siktar på, men nog kommer jag att vara med i toppen. Det vet jag, säger Omark som öst in över 1 000 poäng under sin seniorkarriär i serie och slutspel i NHL, AHL, KHL, schweiziska ligan och SHL.

"Skillnad om det är VM"

Luleåfansen jublar över att ha Omark tillbaka i laget efter en motig fjolårssäsong för laget. Hemmaarenan har varit utsåld tio av tolv gånger under hösten (6 150 åskådare) – det är helt enkelt hockeyfeber i Norrbottens residensstad.

Omark är fortfarande ofta ett aktuellt namn för landslaget – trots att han satte punkt efter OS 2018.

Han har varit med och vunnit ett VM-guld 2017.

— Det är väl kul att man fortfarande finns med i tankarna, säger Omark som av många ses som SHL:s största stjärna.

Han fick frågan både inför OS och VM 2022, men tackade nej efter viss betänketid och nuvarande förbundskaptenen Sam Hallam tog kontakt inför Swiss Hockey Games för ett år sedan.

— Som jag sade till honom så är jag mer sugen på att se hur han är som ledare än att spela själv. Han har gjort det fantastiskt bra, men ska jag vara med så måste drivet finnas där och det har jag kanske inte haft för mer än klubblaget.

TT: Så dörren är helt stängd?

— Just nu är den det, det är skillnad om det är VM och man får frågan då. Men jag kan förstå att det är svårt att få några garantier. Men de här Euro Hockey-turneringarna har jag gjort nog av, säger han.

TT
/
AHL
/
/
/
nhl
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!