Jamina Roberts på dagens pressträff inför semifinalen mot Frankrike.
Jamina Roberts på dagens pressträff inför semifinalen mot Frankrike. - Foto: Adam Ihse/TT

Måste bryta mardrömssviten för att nå VM-final

Elva gånger har Jamina Roberts mött Frankrike i mästerskap. Nio gånger har hon förlorat. Men att kalla fransyskorna för en mardrömsmotståndare vill den svenska stjärnan inte. Det är väl på tiden då, att vi vinner, säger hon inför semifinalen i handbolls-VM.


Det är ingen rolig statistik som målas upp inför Sveriges semifinal i handbolls-VM mot Frankrike.

2014 var senaste gången Blågult slog fransyskorna och totalt sett, träningslandskamper inräknat, har Sverige elva raka matcher utan seger mot det franska stjärnlandslaget.

Hugget som stucket

Sveriges stora profil, tillika lagkapten, Jamina Roberts har mött Frankrike i elva tävlingsmatcher under sin landslagskarriär. En gång har hon vunnit, den där EM-matchen i mellanrundan 2014, en gång har hon kryssat – och hela nio gånger har hon fått lämna planen som förlorare.

Utan problem skulle man kunna säga att Frankrike är en mardrömsmotståndare för Sverige och Roberts.

Men det vill hon inte göra.

— Alla lag som är i semifinal här är bra, så det är lite hugget som stucket vilka man möter. Men det är klart att de (Frankrike) är bra, säger Roberts.

Den ovan nämnda statistiken är heller ingenting Roberts vill göra någon särskilt stor sak av.

— Det är väl på tiden då, att vi vinner. De är bra, det är ingen hemlighet att de är bra, men nu har vi en ny chans.

Försvarsspelet i fokus

Matcherna mot Frankrike är ofta målsnåla historier och Jamina Roberts tror att försvarsspelet kommer att vara i fokus även i fredagens semifinal.

— Vi är trygga i vårt försvar och vi behöver få till det. Men de är också bra i försvaret, de står och stångas. Så vi skulle behöva få till några lätta mål. De är aktiva i sitt försvar så det blir jobbigt för oss om vi ska stå och stångas i 60 minuter, säger hon och fortsätter:

— De har en väldigt bra bredd. Det är bra spelare allihop. Men det är framförallt deras försvar vi ska se upp med.

Sverige är obesegrat genom turneringen och den finfina insatsen mot Tyskland i kvartsfinalen (27–20) har gett landslaget en självförtroendeboost. Att Frankrike är regerande OS-mästare är inget som skrämmer.

— Jag tänker inte så mycket på vilket lag vi ska möta. Vi har ett lugn och ett självförtroende i oss oavsett vilka vi möter. Det är inte så att jag tänker att vi ska gå ut och köra över dem, utan det är mer så att vi är lugna och trygga i det vi gör och att vi vet att det kan räcka mot de flesta lagen, säger Roberts.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!