Förbundskapten Kajsa Bergqvist.
Förbundskapten Kajsa Bergqvist. - Foto: Mikaela Landestrom/TT

Bergqvist efter OS-ryssbesked: "Känner stolthet"

IOK öppnade dörren på glänt för ryska och belarusiska idrottare i OS. Men World Athletics bommade snabbt igen portarna till friidrottsarenan i Paris. Jag står hundra procent bakom det, säger Sveriges förbundskapten Kajsa Bergqvist.


Det har gått en vecka sedan internationella olympiska kommittén (IOK) gav beskedet att ryssar och belarusier ska kunna få tävla i individuella grenar i OS i sommar, i så fall under neutral flagg förutsatt att de inte aktivt stöder kriget i Ukraina.

Men makten ligger i slutändan ändå hos respektive idrotts internationella förbund. Friidrottens World Athletics satte tidigt ned foten och lämnade beskedet att man inte tillåter ryskt eller belarusiskt deltagande i OS, vilket Kajsa Bergqvist applåderar.

"Varit helt vansinnigt"

— En del säger att man inte ska politisera idrotten, men det går inte att komma ifrån att idrotten har ett enormt stort symbolvärde. Och på det sättet blir den politisk. Att säga något annat är naivt, säger hon i samband med att Svensk friidrott bjöd in till sin traditionsenliga jullunch i Stockholm.

— Nu har vi en nation som våldför sig på en annan nation som kommer vara representerad i OS. Av respekt för alla ukrainare som kommer tävla så tycker jag att det hade varit helt vansinnigt att låta ryssarna vara med.

"Otrolig skillnad"

Bergqvist var själv aktiv under det som hon benämner som "några mörka år" inom friidrotten, då det internationella förbundet (som då hette IAAF) ända fram till 2015 leddes av Lamine Diack. Den nu bortgångne senegalesen dömdes senare till fängelse och böter för mutbrott.

— Det är en otrolig skillnad i ledarskap nu jämfört med när jag var aktiv. Friidrottsförbundet har en kompass och värderingar nu, och är på en helt annan plats under Sebastian Coes ledning. Jag känner en stolthet i det som jag inte gjorde tidigare.

Samtidigt efterlyser den förra höjdhoppsstjärnan att fler idrotter går i friidrottens fotspår inför OS i Paris.

— Jag är förvånad att inte fler tänker som internationella friidrottsförbundet gör, säger Bergqvist.

Enligt IOK är det totalt åtta ryska och belarusiska idrottare som i nuläget är inkvalade till OS.

Spelen i Paris invigs den 26 juli.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!