Youcef Atal spelar till vardags i franska Nice. Arkivbild.
Youcef Atal spelar till vardags i franska Nice. Arkivbild. - Foto: Daniel Cole/AP/TT

Fotbollsstjärna dömd för antisemitiskt inlägg

Den algeriske fotbollsstjärnan Youcef Atal döms till åtta månaders villkorlig dom för ett antisemitiskt inlägg i sociala medier kopplat till kriget i Gaza.


Atal, till vardags i Ligue 1-klubben Nice, åtalades vid en fransk domstol strax före jul för "uppvigling till religiöst hat". Detta sedan han kort efter Hamas terrorattack i Israel den 7 oktober delat en video till sina drygt tre miljoner följare som uppmanade till en "svart dag för judarna".

Den 27-årige försvararen, som även representerar Algeriets landslag, plockade snabbt bort inlägget och bad om ursäkt. Under rättegången hävdade Atal att han med videon ville skicka ett "fredsbudskap" och att han inte sett den i dess helhet innan han delade den.

Åklagaren i målet konstaterar i sin tur att något fredsbudskap inte står att finna i det 35 sekunder långa videoklippet.

Den franska högstaligan stängde efter händelsen av honom från spel i sju matcher. Klubben har i sin tur stängt av honom "tillsvidare". Han har dock tagits ut i landslaget och ingår i truppen för det stundande Afrikanska mästerskapen.

Utöver domen ska Atal böta motsvarande en halv miljon kronor och betala för annonsutrymme i tidningar där detaljer om domen ska publiceras.

TT
/
Jul
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!