Liam Öhgren hoppas på ett gyllene slut i sin sista juniormatch.
Liam Öhgren hoppas på ett gyllene slut i sin sista juniormatch. - Foto: Adam Ihse/TT

Sista matchen med JVM-gänget: "Vi ska göra allt"

För de flesta blir det sista matchen med gänget. Lagkaptenen Liam Öhgren hoppas på ett gyllene slut i JVM-finalen mot rivalen USA. Det är det vi är här för, säger Färjestadsforwarden.


För de som är födda 2004 – 14 av de svenska spelarna – blir finalen mot USA på trettondagsafton i ett utsålt Scandinavium den sista juniormatchen.

Sedan faller de för åldersstrecket.

Något som kapten Liam Öhgren kommer att trycka på det sista han gör innan laget äntrar isen till finalen mot USA.

— Många av oss i den här gruppen har hållit ihop länge, sedan U16-åren, och det här är sista matchen på juniorsidan vi gör. Vi ska göra allt för att den ska bli så bra som möjligt, säger han när han möter pressen på finaldagens förmiddag i ett kallt men soligt Göteborg.

"En bra rivalitet"

Han har varit med och vunnit VM-guld i U18 efter finalvinst mot just USA.

De spelare i laget som är födda 2005 – bland annat Skellefteås jättetalang Axel Sandin Pellikka – har varit med om en hjärtskärande finalförlust i U18-VM mot just USA.

Så de två lagen känner till varandra väl.

— Det är roligt eftersom vi var i en final mot dem i U18 och vann, 05:orna var i final mot dem och förlorade, så det är en bra rivalitet, säger Öhgren som fortfarande väntar på sitt första mål i turneringen och står på två assist.

Defensiva svagheter

Vad är viktigt mot just USA?

— Att få långa anfall på dem. De har lite svagheter längst bak med backarna och målvakten (Trey Augustine) har väl varit helt okej, men vi vet att vi har fått hål på honom i tidigare turneringar, säger Öhgren.

Sverige har fått längre vila inför finalen än USA som spelade den sena semifinalen i torsdags mot Finland.

— Det var skönt att få den tidiga matchen i går och kunna varva ned. Jag vet själv när man har haft de sena matcherna att det kan vara lite struligt att komma ned i varv och man somnar sent, säger han.

De svenska spelarna avstod is på förmiddagen utan höll i gång med bollspel och fys. De hade också videomöte där de gick igenom sina motståndare.

Det är första gången på sex år Sverige har tagit sig till final i JVM och det är tolv år sedan det blev guld. Totalt har Sverige två JVM-guld i historien.

TT
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!