Sverige är regerande Europamästare efter guldet i Budapest för två år sedan. Arkivbild.
Sverige är regerande Europamästare efter guldet i Budapest för två år sedan. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Guide: Allt inför handbolls-EM

Hur gick det egentligen senast och hur sjutton lyckades Färöarna ta sig till handbolls-EM? Svaren kommer i guiden inför årets Europamästerskap i Tyskland.


+ Regerande mästare

Det har gått två år sedan Sverige kunde fira första mästerskapsguldet på två decennier, efter en gastkramande final mot Spanien i Budapest. Niclas Ekberg blev hjälte när han avgjorde på straff i matchens sista sekund. Nu har Ekberg lagt landslagströjan på hyllan, men Sverige har på papperet ett minst lika starkt lag den här gången.

+ Guldfavoriten

Danmark har tre raka VM-guld och det ligger nära till hands att tro på en rödvit succé nu också. Men lite märkligt är det att danskarna – trots den färska VM-trippeln – samtidigt har haft ont om framgångar i EM. Visserligen blev det ett brons senast, men det var första EM-medaljen på åtta år.

+ Utmanarna

Sverige har vi redan nämnt och även i övrigt handlar det om samma gäng som vanligt. Spanien har tagit medalj i fyra raka EM (inklusive två guld), Frankrike är nästan alltid med och slåss om medaljerna även om gulden inte duggar lika tätt som förr i tiden. Outsider? Det måste väl vara Tyskland, hemmanationen som inte har tagit några mästerskapsmedaljer sedan 2016 då det blev både EM-guld och OS-brons.

+ Lilleputtlandet

Med stjärnan Elias Ellefsen a Skipagötu (då i Sävehof, nu i Kiel) i spetsen lyckades Färöarna bli en av de bästa grupptreorna i kvalet. Det räckte för att landet, som bara har drygt 50 000 invånare, för första gången skulle få spela EM. Aldrig tidigare har ett land med så få invånare kvalificerat sig för ett internationellt mästerskap, alla större lagsporter inräknade, skriver Handbollskanalen.

+ Snackisen

Europeiska handbollsförbundet (EHF) förstärker insatserna för att motverka matchfixning under EM, bland annat genom att noggrant avläsa spelmönster under turneringen. Ett besked som kommer efter att handbollen har omgärdats av matchfixningsmisstankar de senaste åren. I en enkät, gjord av SVT, norska NRK och danska DR i slutet av förra året, svarade en tredjedel av skandinaviska dam- och herrlandslagsspelare att de själva har misstänkt att de spelat uppgjorda matcher.

+ Sveriges trupp

Målvakter: Andreas Palicka, Tobias Thulin, Simon Möller.

Vänstersex: Hampus Wanne, Lucas Pellas.

Mittsex: Max Darj, Oscar Bergendahl, Andreas Nilsson.

Högersex: Daniel Pettersson, Sebastian Karlsson.

Vänsternio: Jonathan Carlsbogård, Eric Johansson, Karl Wallinius.

Mittnio: Felix Claar, Jim Gottfridsson, Jonathan Edvardsson.

Högernio: Albin Lagergren, Lukas Sandell.

+ Grupperna

Grupp A (Düsseldorf/Berlin): Frankrike, Tyskland, Nordmakedonien, Schweiz.

Grupp B (Mannheim): Spanien, Österrike, Kroatien, Rumänien.

Grupp C (München): Island, Ungern, Serbien, Montenegro.

Grupp D (Berlin): Norge, Slovenien, Polen, Färöarna.

Grupp E (Mannheim): Sverige, Nederländerna, Bosnien-Hercegovina, Georgien.

Grupp F (München): Danmark, Portugal, Tjeckien, Grekland.

+ Så spelas EM

De två bästa lagen i varje grupp går vidare till mellanrundan. Där bildar lagen från A, B och C en sexlagsgrupp i Köln, medan lagen från D, E och F gör samma sak i Hamburg.

De två bästa från varje grupp i mellanrundan får sedan spela om medaljerna i Köln. EM pågår den 10-28 januari.

+ Premiären

Fotbollsarenan i Düsseldorf, med plats för mer än 50 000 åskådare, är spelplats när EM rivstartar på onsdagen med matcherna Frankrike-Nordmakedonien och Tyskland-Schweiz. Resten av turneringen spelas på mer normalstora arenor, där publikkapaciteten är som minst 12 150 (München) och som mest 19 750 (Köln) i det handbollstokiga värdlandet.

+ Sveriges matcher

11 januari: Bosnien-Hercegovina (20.30, Mannheim).

13 januari: Georgien (20.30, Mannheim).

15 januari: Nederländerna (20.30, Mannheim).

TV6, Viaplay och Radiosporten sänder.

+ EM-historia

Inte förrän 1994 avgjordes det första Europamästerskapet – och Sverige vann premiärupplagan. Det är också Blågult som toppar maratontabellen efter att ha tagit ytterligare fyra guld: 1998, 2000, 2002 och 2022.

TT
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!