Malmö FF-spelaren Sebastian Nanasi gjorde debut i A-landslaget via ett inhopp mot Finland under fjolårets januariturné. Arkivbild.
Malmö FF-spelaren Sebastian Nanasi gjorde debut i A-landslaget via ett inhopp mot Finland under fjolårets januariturné. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow / TT

MFF-stjärnans landslagsval: "Självklart"

Familjen har rötter i Ungern och det har spekulerats om ett landslagsbyte. Sebastian Nanasi själv poängterar dock att skiftet aldrig riktigt har varit nära. När jag fick kallelsen från Sveriges landslag var det självklart att tacka ja, säger Malmö FF-stjärnan inför herrlandslagets årspremiär mot Estland.


Fakta: Tre andra namn att hålla koll på

Herrlandslaget i fotboll har varit samlat på Cypern sedan 3 januari och lägret avslutas med en träningslandskamp mot Estland på fredagen. Här är tre intressanta namn att hålla koll på:

+ Lucas Bergvall, Djurgården, 17 år.

Bergvall värvades från Brommapojkarna till Djurgården inför säsongen 2023, men det ryktas redan om att storklubbar som Barcelona, Inter och Newcastle ska vara intresserade av mittfältarens underskrift. I allsvenskan blev det två mål och en framspelning på 25 framträdanden för talangen som fyller 18 år i början av februari.

+ Otto Rosengren, Malmö FF, 20 år.

Rosengren lämnade Mjällby för MFF under sommaren. Mittfältaren hade lite skadebekymmer, men svarade för två mål på tolv allsvenska matcher (varav fyra från start) när skåningarna tog SM-guld. Spås kunna ta en ordinarie plats den här säsongen.

+ Rami Al Hajj, Odense, 22 år.

Falkenbergsfostrade Al Hajj värvades som ung till nederländska Heerenveen, men spelar sedan i somras för danska Odense. Klubben har gått knackigt i ligan, men Al Hajj har fått mest speltid av alla i laget och står noterad för två mål och tre assist. Kallades in när FC Köpenhamns succéspelare Roony Bardghji, 18, tvingades tacka nej på grund av lagets avancemang till åttondelsfinalen av Champions League.

Mittfältarens farfar är från Ungern och pappa Dennis har spelat för landet i innebandy-VM, men när ett landslagsbyte har varit på tapeten för Sebastian Nanasi har det rört sig om frågor från svenska och ungerska journalister under hösten.

— Konkret har det aldrig riktigt varit. Jag har bara fått frågan och då har jag bara sagt som det var – att jag inte har stängt några dörrar. Men när jag fick kallelsen från Sveriges landslag var det självklart att tacka ja, säger 21-åringen på telefon från Cypern under landslagets januariturné.

"Stänga ute"

Det är andra vintern i rad som Nanasi är uttagen till fotbollslandslagets januarisamling, men hans två tidigare A-landskamper skulle inte hindra honom från ett byte rent formellt.

Den gångna säsongen blommade 21-åringen från Kristianstad ut till en allsvensk stjärna. Nanasi vann SM-guld med MFF och svarade själv för elva mål och sju framspelningar – något som gav honom utmärkelsen som årets allsvenska spelare och årets mittfältare.

Intresse från utlandet har funnits, men Nanasi förbereder sig för säsongen 2024 som en MFF-spelare.

— Intresse kommer alltid finnas när man på något sätt gör en väldigt bra säsong, men jag försöker bara leva i nuet. Påverka det jag kan göra här och nu, spela min bästa fotboll. Om något händer får vi ta det när det är aktuellt. Allt annat försöker jag bara stänga ute.

Målet är dock att komma ut i Europa.

Vill nå de stora scenerna

— Det finns en tydlig plan över lag för hur min karriär ska se ut, vilka steg som är bra och var man vill hamna till slut och vad det sista målet är, säger Sebastian Nanasi och fortsätter:

— Jag har väl alltid haft samma slutmål – jag har velat vara med på de stora scenerna och konkurrera om de stora titlarna. Vägen dit har man väl börjat ha mer och mer koll på.

Sverige avslutar januarisamlingen med att möta Estland i Pafos på Cypern på fredagskvällen.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!