Förbundskaptenen Glenn Solberg, Daniel Pettersson och Hampus Wanne firar segern mot Portugal.
Förbundskaptenen Glenn Solberg, Daniel Pettersson och Hampus Wanne firar segern mot Portugal. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige nära OS-plats: "Hade varit superdejligt"

Sverige är redan klart för EM-semifinal. Och innan veckan är över kanske också för OS i Paris i sommar. Det hade varit superdejligt, säger förbundskapten Glenn Solberg.


Fakta: EM i Tyskland

+ Sverige och Danmark har redan säkrat sina semifinalplatser, trots att en speldag återstår i mellanrundan i Hamburg.

+ I den andra mellanrundan i Köln är Frankrike semifinalklart efter att ha vunnit samtliga matcher. Ungern, Tyskland och Österrike slåss om den andra semifinalplatsen.

+ Det bästa laget i EM, som inte redan är OS-klart, säkrar en plats i spelen i Paris i sommar.

Handbollslandslaget har skaffat sig ett utmärkt utgångsläge i EM i Tyskland. En plats i fredagens semifinaler i Köln är säkrad redan inför den sista matchen i mellanrundan, mot Norge i Hamburg på tisdagskvällen.

Det ser också ljust ut för att kunna fixa en blågul OS-plats under EM. En direktplats står på spel, men både Frankrike (som värdnation) och Danmark (som regerande världsmästare) är redan garanterade spel i OS.

"I bakhuvudet"

Det räcker därför att vara bästa laget om man räknar bort Frankrike och Danmark i EM. Med andra ord duger det med ett EM-brons för att säkra OS-spel, om det är fransmän och danskar som möts i finalen.

— Att ta oss till ett OS är såklart något vi vill uppnå. Men nu är vi här i EM och har fullt fokus på det. Sedan finns väl OS någonstans där i bakhuvudet hos oss alla. Det hade varit fräckt att lämna EM med en OS-plats, säger vänsternian Jonathan Carlsbogård på landslagets pressträff, dagen efter att semifinalavancemanget säkrats.

Mittsexan Max Darj tänker likadant: Fokus på EM-framgångar – men gärna OS som trevlig bieffekt.

— Man vill ju bara vinna, om jag ska vara helt ärlig. Sedan är det ju en riktigt stor bonus om man skulle få en OS-direktplats. Det hade varit gött, säger han.

OS-kval i mars

Skulle Sverige inte ordna OS-biljetten under finalhelgen i Köln kommer en ny chans i OS-kvalet den 14–17 mars, dit Blågult säkrade en plats redan för ett år sedan i och med fjärdeplatsen i hemma-VM.

Glenn Solberg ser stora fördelar med att slippa OS-kvalet och kunna fokusera på annat den veckan.

— Är det OS-kval är det tre matcher på fyra dagar och väldigt intensivt. Men om vi inte behöver kvala kan vi göra det vi vill, och det som vi tror är bäst för vår utveckling. Kanske spela någon match och kunna fokusera mer på träning. Det hade varit superdejligt om vi skulle bli klara redan nu, säger norrmannen.

OS senast är det enda mästerskapet under Solbergs ledning där Blågult inte har lyckats nå semifinal.

— OS i Tokyo var fantastiskt, men det var ett covid-OS. Kan vi ta oss till OS i Paris skulle det vara en dröm för oss alla.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!