Elvira Öberg, Hanna Öberg, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson kör mixedstafetten när skidskytte-VM inleds på onsdag.
Elvira Öberg, Hanna Öberg, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson kör mixedstafetten när skidskytte-VM inleds på onsdag. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Varnar för blåst i VM-premiären: Svåra förhållanden

Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma, Hanna och Elvira Öberg körde mixedstafetten i VM förra året i Oberhof. De får chansen igen – i den ordningen – i onsdagens VM-premiär i Nove Mesto.


— Uttagningen var inte självklar. Vi har funderat en del, speciellt på damsidan där vi har några som gjort det väldigt bra den här säsongen med fina stafetter.

— Men vi kände att de fyra är rutinerade, har väldigt mycket erfarenhet och har en stigande form, säger landslagstränaren Johannes Lukas på presskonferensen.

För första gången kör samtliga åkare 6 km. Tidigare körde herrarna 7,5 km om herrarna körde först. Vartannat mästerskap startar herrarna eller damerna först, men på grund av OS 2022 blev det damerna först två år i rad.

I förra årets stafett drabbades Samuelsson problem med sitt gevär och sköt flera bom.

Den här gången hoppas det svenska laget slippa liknande krångel. Det är medalj som gäller.

— Det är vårt mål. Vi ser också framför oss svåra förhållanden med mycket blåst så det kan hända mycket fram och tillbaka, säger Johannes Lukas.

Martin Ponsiluoma vet vad som väntar.

— En snabb bana där det inte blir stora avstånd, skjutvallen blir avgörande när åktiden inte är speciellt lång.

Hanna Öberg:

— Jättekul att få ta plats i laget och dra igång första dagen. Det kan bli omväxlingar, men vi vet att vi har ett bra lag.

Lillasyster Elvira Öberg får uppdraget att ta laget i mål.

— Det är första gången jag kör sista sträckan på VM, det gäller att hålla sig kall och få till en bra avslutning

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!