'Vi kan inte riktigt välja var mästerskapen ska gå någonstans', konstaterar Sarah Sjöström. Arkivbild.
'Vi kan inte riktigt välja var mästerskapen ska gå någonstans', konstaterar Sarah Sjöström. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sjöström: "Bra att visa framgångsrika kvinnor"

Ytterligare ett stort mästerskap i Qatar. Simstjärnan Sarah Sjöström vill visa upp sig som ett kvinnligt föredöme: Det kan vara bra att visa lite framgångsrika kvinnor på tv där.


Bristande mänskliga rättigheter, diskriminering av kvinnor och hbtqi-personer, begränsad yttrandefrihet och slavlika förhållanden för migrantarbetare.

Qatar har uppmärksammats för många problem – men stora idrottsmästerskap fortsätter att arrangeras där.

Nu väntar för första gången ett långbane-VM i Qatar som tidigare också stått värd för kortbane-VM.

Sarah Sjöström om att åka till Qatar:

— Vi kan inte riktigt välja var mästerskapen ska gå någonstans och jag vill vara med på mästerskapen. Det är så jag tänker. Jag tror folk som följer idrotten förstår det. Om vi hade kunnat vara med och bestämma så fine, men vi åker dit VM är, säger Sjöström.

Är du förvånad att de fick VM?

— Nej, man blir inte förvånad längre. Jag har gjort tre kortbane-VM i min karriär och de har gått i Dubai, Doha och Abu Dhabi.

Hon lyfter i stället fram att det kan vara bra att visa upp sig som framgångsrik kvinna i Qatar.

— Att vi också kan ha muskler och att vara powerful som kvinna. Det är väl det jag tänker, säger Sjöström som förra året i Fukuoka blev VM-historiens mesta individuella guldmedaljör med 21 guld.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!