Viktor Gyökeres och Emil Forsberg deppade när landslaget rasade ned i Nations Leagues C-division hösten 2022. På torsdagskvällen lottas nästa upplaga. Arkivbild.
Viktor Gyökeres och Emil Forsberg deppade när landslaget rasade ned i Nations Leagues C-division hösten 2022. På torsdagskvällen lottas nästa upplaga. Arkivbild. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Efter svenska raset – nu lottas Nations League

Möten med Håkan Ericsons Färöarna, en ny tripp till Baku eller svårspelade Nordmakedonien i Skopje? Svar ges i Paris på torsdagskvällen. Då lottas den fjärde upplagan av Nations League, som drar i gång i september.


Fakta: Så spelas Nations League

+ Gruppspelet i de fyra divisionerna inleds i september och slutförs i november.

+ 54 nationer deltar.

+ De två bäst placerade lagen i de fyra grupperna i A-divisionen går vidare till kvartsfinaler som avgörs i mars 2025. Semifinalerna spelas 4-5 juni, match om tredje pris 7 juni och finalen 8 juni.

+ Gruppvinnarna i B, C- och D-divisionen flyttas upp en division till nästa Nations League.

+ Upp-och nedflyttningskval införs där tredjelag från A, andra- och tredjelag i B och andraplacerade lag i C ingår. Det väntar även ett kval mellan de två bästa fjärdeplacerade lagen i C mot grupptvåorna i D-divisionen. Matcherna spelas i mars 2025.

+ Matchdagar i höstens gruppspel är 5-7 och 8-10 september, 10-12 och 13-15 oktober, 14-16 och 17-19 november.

Källa: Uefa.

Med förbundskaptensjobbet fortfarande vakant är landslagschefen Stefan Pettersson den som får skaka hand med representanter från tre kommande motståndare.

Tillsammans med fotbollslandslagets presschef Petra Thorén är han på plats vid lottningen. Närvarar gör även ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekreteraren Andrea Möllerberg som båda deltar i Uefas pågående kongress.

De rör sig inte i de finare sällskapen. Sverige har i det här sammanhanget 33 nationer framför sig i hackordningen.

Landslagets ras ned i C-divisionen är ett lågvattenmärke efter två säsonger i B-divisionen och ett gästspel däremellan i den högsta ligan där motståndet hette Frankrike, Kroatien och Portugal.

Och nu, snart?

I och med att Sverige tillhör den första seedningsgruppen kan kommande motståndare inte bli Rumänien, Armenien eller Luxemburg. Däremot kan höstens gruppspel till viss del bli en repris på det senaste EM-kvalet.

Azerbajdzjan och Estland kan lottas in i samma grupp som Sverige plus ytterligare ett lag från seedningsgrupp 3 som innehåller Nordmakedonien, Slovakien, Nordirland och Cypern.

I seedningsgrupp 2 ryms förutom Azerbajdzjan även Kosovo, Bulgarien och Färöarna.

Nationerna Sverige kan lottas mot (en från varje pott):

Pott 2: Azerbajdzjan, Kosovo, Bulgarien, Färöarna.

Pott 3: Nordmakedonien, Slovakien, Nordirland, Cypern.

Pott 4: Belarus, Litauen/Gibraltar (möts i playoff i mars), Estland, Lettland.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!