Det blev förlust för Tre Kronor i gruppfinalen mot Finland i Beijer Hockey Games.
Det blev förlust för Tre Kronor i gruppfinalen mot Finland i Beijer Hockey Games. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Finland fick stopp på svenska VM-stommen

Tre Kronor föll mot Finland i Beijer Hockey Games, 1–2. Frågan är vad det betyder för ”européernas” VM-chanser. Vi behöver rätt typ av spelare, säger förbundskaptenen Sam Hallam.


Förra säsongen tog nio spelare från Beijer Hockey Games plats i Tre Kronors trupp till ishockey-VM i Finland och Lettland.

Fem av dem har spelat landslagsturneringen i helgen: backen Lukas Bengtsson samt forwardskvartetten Marcus Sörensen, Oscar Lindberg, Dennis Rasmussen och Jacob de la Rose. Ytterligare fyra av fjolårets VM-spelare fanns med i årets upplaga av träningsturneringen i Sverige: försvararna Christian Folin, Henrik Tömmernes och Patrik Nemeth samt grovarbetande centern Linus Johansson.

Frågan är hur många som tar sig hela vägen till Tjeckien i vår. Förbundskaptenen Sam Hallam har sagt att VM-laget kommer att ha en stomme från Europa och att han efter höstens träningsturneringar spetsat till truppen till matcherna i Karlstad.

Efter övertygande segrar mot Tjeckien och Schweiz blev det förlust mot Finland, 1-2 – och därmed en andraplats i turneringen.

— Vi nötte ned Finland men hade marginalerna emot oss, säger förbundskaptenen Sam Hallam till SVT.

Kvalitet före mängd

NHL-spelarna får inte någon gräddfil in i Tre Kronor.

— Det är inte mängden spelare, utan kvaliteten… Vi vill ha rätt typ av spelare, säger Sam Hallam.

Förbundskaptenen anser inte att Sveriges misslyckande i förra årets VM, då det blev kvartsfinalförlust mot Lettland, kan skyllas på att det fylldes på med för få transatlantiska förstärkningar.

— Man vill gärna säga att det var för få NHL-spelare, men vi gjorde en dålig match. Det hade inte med antalet NHL-spelare att göra.

Hallam har höga krav på VM-spelarna.

— Det gäller att ha modet, att våga spela, men man behöver också vara beredd att spela oerhört disciplinerat.

Han pekar på likheterna mellan en slutspelsmatch i VM och en avgörande match i ett klubblag.

— Man måste hantera anspänningen. Systemmässigt blir det lite mer primitivt, det blir enklare vägar ur egen zon, fler puckar på mål. Som en match 7.

”Mycket i deras zon”

Efter sju raka segrar i Euro Hockey Tour satte Finland effektivt stopp för Sveriges framgångar, 2-1.

Tre Kronor hade länge svårt att ta sig fram till rena chanser framför Växjö-målvakten Emil Larmi.

— Vi för spelet och är mycket i deras zon men vi låter några chanser rinna ut i sanden för att vi vill ha ett ännu bättre läge, säger lagkaptenen Patrik Nemeth till SVT.

Den 32-åriga Bernbacken efterlyste lite mer killerinstinkt.

— När vi slår vår kille öppnar sig ytor. Vi måste verkligen driva mot kassen, säger han.

Tre Kronor ryckte upp sig ordentligt i den tredje perioden och satte stor press mot Larmi men hann inte i kapp. Sveriges mål gjordes av backen Marcus Hardegård, hans andra i Karlstad.

TT
/
/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!