Malmö FF:s Anders Christiansen pratade under onsdagen för första gången med journalister efter att han i maj förra året drabbats av hjärtproblem.
Malmö FF:s Anders Christiansen pratade under onsdagen för första gången med journalister efter att han i maj förra året drabbats av hjärtproblem. - Foto: Johan Nilsson/TT

Fick beskedet att hjärtfelet kunde stoppa karriären

Malmö FF-stjärnan Anders Christiansen ska tillbaka till fotbollen efter sina hjärtproblem. Men innan operationen i våras fick han beskedet att karriären kunde vara över. Det var inte så roligt.


Det var så sent som i måndags kväll som Anders Christiansen fick ett definitivt svar från läkarna att han kan spela fotboll igen på elitnivå.

Innan han fick en defibrillator (hjärtstartare) inopererad, i slutet av maj i fjol, fick dock dansken beskedet att hans karriär kunde vara över.

Kan jag springa i skogen?

— De visste inte exakt hur felet eller sjukdomen skulle vara. Det var inte så roligt (att höra), säger Christiansen.

Det har gått 266 dagar sedan Christiansen lade sig ner på gräset under en träning med MFF eftersom han kände sig yr. En vecka senare – den 31 maj – kom beskedet att han har hjärtproblem och säsongen 2023 ställdes in.

I början handlade tankarna mest om hur hans liv skulle se ut över huvud taget.

— Kan jag springa en tur i skogen för mig själv, kan jag spela fotboll med några kompisar, kan jag åka på semester? Det var först och främst de svaren jag sökte.

Han har fått stöd av landsmannen Christian Eriksen (Manchester United), som har en liknande hjärtstartare inopererad efter att han drabbats av ett hjärtstopp mitt under Danmarks EM-premiär mot Finland på Parken i Köpenhamn sommaren 2021.

— Det var en otrolig stor hjälp. Han har hjälpt mig igenom faserna, vem jag skulle prata med. Har jag haft någon fråga har jag kontaktat honom, det har varit ett stort stöd att jag har kunnat ringa honom.

Tiden efter att det hände var tuff för Christiansen och hans familj. Det fanns även en oro för att andra i familjen skulle ha hjärtproblem.

— Jag skulle ljuga om jag inte säger att de har varit berörda av det, både mentalt och känslomässigt.

"En extra livförsäkring"

Christiansen har de senaste månaderna följts av ett team bestående av en norsk och två svenska läkare. Han har fått trygga besked.

— Jag ska inte gå runt och vara orolig att leva livet, tvärtom har jag fått en extra livförsäkring som ska hjälpa mig.

MFF-spelaren har följt en rehabiliteringsplan. Han har ökat träningsmängden under hösten och gjort några kortare framträdanden i träningsmatcher i år.

Nu väntar en period där 33-åringen ska bygga upp sig för att klara spela tävlingsfotboll fullt ut. Exakt när det kan ske är oklart. MFF inleder tävlingssäsongen hemma mot Öster i svenska cupen på lördag och spelar allsvensk premiär den 30 mars.

— Jag vill inte ha en stress utifrån. När jag känner mig redo fysiskt och psykiskt, mest fysiskt, då spelar jag om tränaren vill det.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!