Klimataktivister tog sig in på Stockholms stadion i samband med Diamond League-galan i Stockholm förra året.
Klimataktivister tog sig in på Stockholms stadion i samband med Diamond League-galan i Stockholm förra året. - Foto: Fredrik Persson/TT

Aktivister döms efter protester på Stadion

Tre klimataktivister tog sig in på Stockholms stadions löparbanor under Diamond League-galan i friidrott i fjol. Nu har de dömts vid Stockholms tingsrätt för brott mot ordningslagen.


De tre som döms medger det som har hänt, men hävdar att de har handlat i nöd med anledning av den pågående klimatkrisen.

Tingsrätten ser inga skäl att misstro avsikten eller att ifrågasätta allvaret med världens klimatproblem, men skriver samtidigt att man bara kan ges ansvarsfrihet om "gärningen på ett någorlunda konkret och omedelbart sätt kan bidra till att rädda det intresse som hotas".

Kan kräva skadestånd

Alla tre döms därför till 40 dagsböter för brott mot ordningslagen. De ska även betala en avgift till Brottsofferfonden, och det kan också bli tal om skadeståndskrav från arrangören av Bahuaus-galan, som Diamond League-galan i Stockholm heter.

"Det är bra att aktivisterna har blivit lagförda och det visar att de inte får störa evenemang på det vis som gjordes. Vi kunde direkt efter loppet konstatera att löparna stördes så mycket att det påverkade deras tävlingsresultat. Vi kommer nu att undersöka möjligheterna till skadestånd", skriver galan i ett uttalande.

Warholm irriterad

Det var under 400 meter häck-loppet som flera personer tog sig in på löparbanorna där de satte sig ner på knä och vecklade ut banderoller. Flera av löparna sprang rakt in i de band som demonstranterna höll uppe banderollerna med. Efteråt var vinnaren, norske världsstjärnan Karsten Warholm, rejält irriterad.

— Det är tillåtet att protestera för vilken sak som helst, det är demokrati och allt det där, men ... så ska man verkligen inte göra, sade Warholm till NRK.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!