Det blev stökigt i samband med den allsvenska 'finalmatchen' mellan Malmö och Elfsborg förra året. Arkivbild.
Det blev stökigt i samband med den allsvenska 'finalmatchen' mellan Malmö och Elfsborg förra året. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Mer videomaterial kan stävja läktarproblemen

Regeringen mötte fotbollsföreträdare för att diskutera problemen på fotbollsläktarna. Då syntes en öppning kring att i större utsträckning få tillgång till kameramaterial från matcherna för att lättare kunna identifiera huliganerna.


Enligt idrottsminister Jakob Forssmed (KD) var det ett bra möte där parterna var överens om att de inte kan ha ännu en säsong med flera allvarliga ordningsstörningar.

Som ett led i detta såg Forssmed en öppning:

— Det fanns positiva signaler om att mer kameramaterial ska kunna användas för att identifiera personer som bryter mot olika typer av regelverk och ägnar sig åt våldsyttringar, säger han.

Känner optimism

Fredrik Reinfeldt, Svenska fotbollförbundets ordförande, deltog också på mötet.

— En sak vi kan göra i väntan på vad som sedan möjligen kommer i ändring av lagstiftning är att vrida på hur vi använder bildmaterial som arrangörerna av fotbollsmatcherna kan få fram. Och de har än så länge valt att inte överlämna det till arrangerande klubbar, säger han.

Kring detta känner Reinfeldt nu en större optimism gällande att det ska vara rättsligt möjligt.

— Åtminstone till hemmalaget, den arrangerande klubben. Dock inte till bortalaget. Vi hoppas komma överens, och det är framför allt Stockholm live och Got event vi talar om, de större arrangörsbolagen som vi har.

Antalet allvarliga incidenter ökade

Tidigare under veckan presenterade polisen en rapport om ordningsläget under fotbollssäsongen 2023, där 555 matcher i allsvenskan, superettan och svenska cupen ingick i polisens analys.

Rapporten visade att antalet allvarliga incidenter på fotbollsmatcher ökade jämfört med säsongen innan. Under en genomsnittlig match inom elitfotbollen förra året var ordningsläget snarlikt som under 2022 – men den stora skillnaden gällde allvarliga incidenter.

På fredagens möte deltog företrädare från Riksidrottsförbundet, Svensk elitfotboll, Stockholm live, Svenska fotbollförbundet, Svenska fotbollssupporterunionen samt polisen och Åklagarmyndigheten tillsammans med idrottsminister Jakob Forssmed (KD).

Jakob Forssmed (KD).
TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!