Tidigare landslagsmittfältaren Sebastian Larsson, 38, tar klivet in i fotbollslandslagets ledarstab.
Tidigare landslagsmittfältaren Sebastian Larsson, 38, tar klivet in i fotbollslandslagets ledarstab. - Foto: Jessica Gow/TT

Dansk vid rodret – då får Larsson "medla"

För första gången ska de svenska landslagsspelarna ta order av.... en dansk. Tidigare landslagsstjärnan Sebastian Larsson ska se till att det går smärtfritt. Det kommer säkert vara vissa olikheter kring ledarskap och hur man ser på olika saker, säger Larsson.


Fotbollslandslaget är ovan mark för Jon Dahl Tomasson, dansken som nyligen tog över som förbundskapten efter Janne Andersson. För Sebastian Larsson är det allt annat än det.

Med 133 A-landskamper har 38-åringen gott om blågul erfarenhet och det är lätt att förstå varför Tomasson valt att ta in den tidigare mittfältaren i ledarstaben.

— Han kan bli extremt viktig när det gäller att veta hur laget tänker och med små andra detaljer. Han var en väldigt smart spelare, han kan hjälpa både spelarna och ledarna på det sättet, sade Tomasson i samband med hans första trupputtagning på onsdagen.

En länk till spelarna

Larsson får rollen som andre assisterande tränare bakom Tomasson och assisterande förbundskaptenen Remy Reijnierse från Nederländerna. Till att börja med har Larsson skrivit på ett kontrakt över vårens och sommarens samlingar, allra först med landskamper mot Portugal och Albanien.

Hur kommer din roll se ut?

— Jag ska ganska mycket vara en länk mellan Jon och spelargruppen. Det är någonting som jag själv tycker är en bra del att få in i landslaget. En som inte har funnits på det sättet tidigare, säger Larsson.

"Ska göra det lättare för Jon"

Och så var det detaljen med medborgarskapet.

Sebastian Larsson tar på sig rollen att bygga ett slags Öresundsbro mellan den nya förbundskaptenen och spelartruppen.

— Det är en utmaning som jag ser fram emot otroligt mycket. Även om det är vårt grannland – Danmark är inte så långt borta och till viss del finns det likheter – så kommer det säkert till viss del vara olikheter också kring ledarskap och hur man ser på olika saker, säger Larsson.

— Förhoppningsvis kan jag lyckas bra i min roll där, att vara den där länken som han pratar om. Det ska göra det lättare för Jon att prestera bra och lättare för spelartruppen.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!