Dragos Madaras. Arkivbild.
Dragos Madaras. Arkivbild. - Foto: Anders Bjurö/TT

Proffset stängs av – lämnade över fejktelefon

Sverigetrean och Davis Cup-spelaren Dragos Madaras stängs av i fyra år och sex månader för brott mot tennisens antikorruptionsregler. Enligt domen ska han ha överlämnat en fejktelefon till inspektörer under Wimbledon-kvalet i fjol.


— Självklart är det tråkigt. Men vi värnar sporten och tar avstånd från all form av korruption, säger Christer Sjöö, generalsekreterare på Svenska tennisförbundet.

Dragos Madaras har varit avstängd sedan den 17 augusti i fjol och nu kom International Tennis Integrity Agency (ITIA) med sin dom. 26-åringen stängs av från all form av tennis i fyra och ett halvt år och ska även betala 25 000 kronor i böter.

"Inte haft kontakt"

— Vi har inte haft någon kontakt sedan i höstas då han blev avstängd. Vi har sökt honom, men har inte fått kontakt, säger Christer Sjöö.

Madaras ska ha vägrat att överlämna sin riktiga mobiltelefon för undersökning av en ITIA:s utredare efter att han förlorat en kvalmatch till grand slam-turneringen Wimbledon sommaren 2023, enligt domen. I stället ska inspektörerna ha fått en annan telefon som Madaras ska ha plockat upp ur sin väska.

Den telefonen som inspektörerna sett att Dragos Madaras har använt ska 26-åringen i stället ha gett till en annan person, som hade fått ackreditering till Wimbledon som påstådd träningskamrat. Även den personen vägrade att lämna över mobiltelefonen och lämnade sedan platsen. Svensken nekar till anklagelserna och hävdar att han har överlämnat rätt enhet.

ITIA har varit Madaras på spåren under en längre tid för flera fall av misstänka vadslagningar kopplade till matcher mellan 2017 och 2020, skriver organet i sitt beslut.

Två toppspelare avstängda

I juli 2022 fick en ITIA-utredare granska svenskens telefon under en turnering i Rumänien, men den innehöll lite information och utredaren misstänkte att svensken inte hade lämnat över sin primära mobiltelefon.

Sverige har nu två högt rankade tennisspelare avstängda. I juli förra året stängdes Sverigeettan Mikael Ymer av i 18 månader för att ha missat tre dopningskontroller. I augusti samma år kom beskedet att han avslutar karriären.

Den tid som Madaras har varit avstängd i väntan på dom räknas in i avstängningsperioden, som löper till den 16 februari 2028. 26-åringen har som högst varit rankad som nummer 191 i världen, vilket han var sommaren 2023.

Madaras kommer att överklaga beslutet till Idrottens internationella skiljedomstol (Cas), bekräftar hans agent Ionut-Cristian Cernodolea för Expressen.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!