Maratonlöparen Suldan Hassan under onsdagens pressträff på Stockholms stadion efter att han tagits ut till OS i Paris.
Maratonlöparen Suldan Hassan under onsdagens pressträff på Stockholms stadion efter att han tagits ut till OS i Paris. - Foto: Jessica Gow/TT

Stjärnans tips: Sätt väckarklockan på söndag

Sveriges bästa maratonlöpare brukar inte rucka på sina sömn- och träningsplaner. På söndag gör Suldan Hassan ett undantag och kliver upp tidigt för att se Andreas Almgren skriva in sig i historieböckerna. Jag tippar på att han kommer göra under 27 minuter, säger Hassan inför helgens 10 000-meterslopp i Kalifornien.


Fakta: Startfältet i "The Ten"

"The Ten" är en löpartävling i San Juan Capistrano, USA, med flera distanser på programmet. Huvudnummer är de två avslutande 10 000-metersloppen med högklassiga startfält på både dam- och herrsidan.

Starttider för lopp med svenskintresse:

Söndag kl 02.15, svensk tid (18.15, lokal tid): 10 000 meter. Sv deltagare: Simon Sundström.

03.05 (19.05): 1 500 meter. Sv deltagare: Samuel Pihlström och Johan Rogestedt.

05.35 (21.35, lokal tid): 10 000 meter. Sv deltagare: Andreas Almgren.

Källa: Svenska friidrottsförbundet.

Suldan Hassan och Andreas Almgren är två av de viktigaste anledningarna till att svensk löpning glöder just nu. I år har Almgren krossat det svenska rekordet på så väl 10 kilometer landsväg som halvmaraton, det senare i 28-åringens debut på distansen.

Hassan ville inte vara sämre och följde upp med att själv sänka det svenska rekordet i maraton – även det i första försöket – med över en minut.

På torsdagen belönades 25-åringen med en OS-biljett. Han blir den förste svenske herrlöparen i ett olympiskt maraton sedan Anders Szalkai i Atlanta 1996.

— Svensk löpning är verkligen het. Det är kul att vara med och vara en av dem som tar löpningen framåt, säger Hassan, vars rekord från Sevilla i februari lyder 2.07.36.

Inspirerar varandra

Carolina Wikström, också uttagen till OS, är ett annat namn som visat strålande form i år. I samma lopp som Hassan slog rekord sprang hon in på 2.24.30, en minut under OS-nomineringsgränsen och ett rejält personbästa. Andreas Kramers VM-silver inomhus på 800 meter sticker också ut efter årsskiftet.

Framgång föder framgång, säger Suldan Hassan.

— Vi är ju konkurrenter men vi är också vänner allihop. Vi hjälps åt. Man blir inspirerad när man ser någon göra en viss tid, och tänker ”om han har gjort det kan jag också göra det”. Och vi gläds med varandra, säger Hassan.

35-årigt rekord

Mycket talar för att nästa milstolpe inom svensk löpning kan komma redan i helgen. Andreas Almgren är anmäld till ett på pappret vindsnabbt 10 000-meterslopp på bana i San Juan Capistrano strax söder om Los Angeles.

Jonny Danielssons svenska rekord på 27.55,74 från 1989 ligger minst sagt risigt till. Så även den internationella OS-kvalgränsen på 27 minuter blankt, om man får tro Suldan Hassan.

— Jag tippar på att han kommer göra under 27 minuter faktiskt, jag tror att han kommer under OS-kvalgränsen och inte långt bakom de bästa tiderna i Europa genom alla tider. Jag tror att han kommer att springa riktigt fort, säger Hassan.

Är du vaken då?

— Ja, det är nog inte omöjligt, även fast jag har träning att sköta. Det är nog värt att gå upp till om han springer under 27.

TT
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!