Jacob Widell Zetterström blev matchvinnare i straffläggningen för sitt Djurgården.
Jacob Widell Zetterström blev matchvinnare i straffläggningen för sitt Djurgården. - Foto: Jessica Gow/TT

Djurgården till final efter straffdrama

Djurgården slog AIK i säsongens första tvillingderby efter ett stort straffdrama. Jacob Widell Zetterström räddade den avgörande straffen och skickade sitt lag till final i svenska cupen i fotboll. Väldigt starkt av vår grupp att ta oss igenom det här, säger Djurgårdens tränare Kim Bergstrand till TV4 Play.


Det var ungdomarna som stod i centrum på ett kokande Friends arena när Djurgården gästade AIK i säsongens första tvillingderby.

Djurgårdens 18-årige guldklimp Lucas Bergvall, som under sommaren lämnar klubben för spel i Premier League och Tottenham, satte dit 1–0 tidigt i den första halvleken. Ett mål som han, för ovanlighetens skull, gjorde med huvudet.

— Det är väl kul att det (huvudspelet) funkar också. Första nickmålet och hoppas att det kommer fler, säger han till TV4.

Kvitterade i sista minuten

Bergvall såg länge ut att bli matchhjälte i tvillingderbyt, men i den allra sista tilläggsminuten passade den 19-årige inhopparen Victor Andersson på att slå till med sitt första mål för AIK och kvitterade till 1-1.

Närmast ett avgörande i förlängningen kom 18-årige Taha Ayari, men Jacob Widell Zetterström stod för en mycket fin räddning i Djurgårdens mål.

Men förlängningen förblev mållös, och i stället väntade straffar för att få till en finalmotståndare till Malmö FF i svenska cupen.

Då valde AIK:s tränare Henning Berg att stå för ett taktiskt drag när han bytte målvakt. Kristoffer Nordfeldt fick lämna plats för en debuterande Ismael Diawara, som hämtades in i vintras från Malmö FF.

"JWZ" stor hjälte

Men draget skulle visa sig vara förgäves. Jacob Widell Zetterström räddade Taha Ayaris straff i den sista omgången, och skickade "blåränderna" till final i svenska cupen.

— I stora delar av matchen känns det ju bra. Men att åka på den käftsmällen i matchminut 94 eller någonting, det är tufft så klart. Så det är väldigt starkt av vår grupp att ta oss igenom det här, trots den smällen, säger Djurgårdens tränare Kim Bergstrand till TV4 Play.

Finalen spelas den nionde maj.

TT
/
AIK
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!