Talibanstyret tillåter inte kvinnor att idrotta i Afghanistan, men vid asiatiska spelen i Kina 2023 deltog ett volleybollandslag med spelare som levde i exil. Arkivbild.
Talibanstyret tillåter inte kvinnor att idrotta i Afghanistan, men vid asiatiska spelen i Kina 2023 deltog ett volleybollandslag med spelare som levde i exil. Arkivbild. - Foto: Ng Han Guan/AP/TT

"IOK borde bannlysa Afghanistan helt och hållet"

Talibanstyret förbjuder flickor och kvinnor i Afghanistan från att idrotta. Samtidigt väntas landet få delta på OS i Paris i sommar. IOK borde bannlysa Afghanistan helt och hållet, säger Friba Rezayee, som 2004 blev landets första kvinnliga OS-deltagare i historien.


Fakta: Friba Rezayee

Friba Rezayee är född 1987 i Afghanistan och är en tidigare judoutövare.

Tillsammans med sprintern Robin Muqimyar blev Rezayee 2004 i Aten de första kvinnorna att tävla för Afghanistan i ett OS.

Rezayee och hennes familj tillhör minoritetsgruppen hazarerna, som har blivit förföljda i årtionden i Afghanistan oavsett vilka som har styrt landet.

Hon flydde landet 2010 efter att ha mottagit dödshot. Hon bor numera i Kanada där hon driver organisationen Women Leaders of Tomorrow.

Organisationen vill göra det möjlighet för afghanska kvinnor att få möjlighet till utbildning och rätt till att utöva idrott.

Runt 20 flickor har exempelvis fått stipendium för att studera på olika utbildningsnivåer i Kanada och organisationen har även onlineutbildningar i idrottsledarskap.

Mindre än en månad efter maktövertagandet i augusti 2021 meddelade talibanstyret i Kabul: Flickors och kvinnors idrottsutövande är inte tillåtet enligt islam. Inte ens på motionsnivå.

Trots detta är Afghanistan välkommet att skicka en trupp till OS i Paris i sommar.

— Internationella olympiska kommittén (IOK) borde förstå vilken signal det skickar till omvärlden. Ska talibanstyrda Afghanistan få vara med på OS-invigningen i Paris, i hjärtat av Frankrike, som drabbats så hårt av terrorattacker de senaste åren? säger den tidigare afghanska olympiern Friba Rezayee.

Mer lömska

Under talibanernas första brutala styre 1996–2001 fick inte Afghanistan delta i Sydney-OS 2000.

— Män fick fortsätta att idrotta i landet då, men Afghanistan blev utfryst från den olympiska rörelsen, säger Friba Rezayee och fortsätter:

— Det vore dåraktigt att tro att talibanerna på något sätt har förändrats – att de skulle vara en form av moderna talibaner. De är bara mer lömska nu.

Friba Rezayee, en av Afghanistans första kvinnliga OS-deltagare (2004), vill att Internationella olympiska kommittén stoppar landet från att delta i OS i Paris i sommar.

Den ärkekonservativa rörelsen är väl medveten om sin image internationellt.

— De begår inga publika avrättningar som de gjorde på 1990-talet. De håller sig ifrån att publicera hemskheter som de har begått på sociala medier, som IS har gjort på senare år.

Tillsammans med sprintern Robina Muqimyar skrev judokan Friba Rezayee historia 2004 i Aten när de blev Afghanistans första kvinnliga OS-deltagare.

— Det var ett stort ögonblick för hela nationen. Det sågs som att vi skulle få ha fred och demokrati, frihet och välstånd även i vårt land.

"Könsapartheid"

Även om talibanerna inte längre styrde landet var det inte lätt för kvinnor att idrotta under den islamiska republiken (2004–2021).

— Vi hade åtkomst till idrottsanläggningar, men det patriarkaliska systemet existerade fortfarande. Det jag och andra kvinnor led under då liknar den "könsapartheid" som talibanerna har nu.

Själv tvingades hon fly landet 2010 och kom, via USA, till Kanada som flykting.

— Jag fick motta många dödshot från talibaner och fundamentalister. De sade att jag hade dragit vanära över familjen när jag tävlade på OS utan att täcka över mitt huvud.

Den nuvarande afghanska olympiska kommittén verkar i exil från Frankrike, men den samarbetar enligt Rezayee med talibanstyret i Kabul.

— En av fanbärarna på OS kommer att vara en kvinnlig sprinter som får ett wildcard av den afghanska olympiska kommittén. Jag ser det bara som något symboliskt, man vill lura världen, säger Friba Rezayee.

Vad är ditt budskap till Sveriges olympiska kommitté och andra europeiska länder?

— Jag vill att de säger att de kan stötta afghanska kvinnliga OS-idrottare genom att vara deras gästland, så att de kan vara med i flyktinglaget. Det skulle motivera IOK till att ta rätt beslut i den här frågan – att bannlysa Afghanistan helt och hållet från OS.

”Jag har alltid varit en rebell. Jag täckte aldrig mitt huvud, klippte håret kort och färgade det rött”, säger Friba Rezayee när judokan på sin mobil visar upp en bild från när hon deltog på OS i Aten 2004.
TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!