Johanna Rytting Kaneryd var den enda av Chelseas tre svenskor som spelade i kvartsfinalen mot Ajax. - Foto: Peter Dejong/AP/TT

Svenskorna stormar mot CL-semifinal

Chelsea och dess svenska spelartrio närmar sig semifinal i fotbollens Champions League. På bortaplan i Amsterdam vann laget dominant med 3–0.

Det bisarra första målet satte tonen för den inledande kvartsfinalen.

Alla trodde att Chelseas Lauren James var offside när hon kom fri, rundade Ragina van Eijk i Ajaxmålet och tryckte in 1–0. Men målet godkändes. James hade nämligen fått bollen via två oturliga styrningar från Ajaxförsvaret.

— Vad gör Ajax? Tur att hon (James) fortsätter spela där. Det ser nästan nonchalant ut, säger kommentatorn Chris Härenstam i SVT.

Kort innan halvtidsvilan utökade norska anfallaren Guro Reiten till 2–0 från nära distans. Eller det trodde hon i alla fall. Det målet dömdes sedermera bort för offside då tyskan Sjoeke Nüsken ansågs påverka spelet i en offsideposition.

Inte ens en minut efteråt revanscherade sig dock Nüsken. På ett inlägg av Reiten kom tyskan fri och kunde göra 2–0, ett mål som denna gången godkändes.

I den 82:e minuten dök Nüsken upp i straffområdet igen och kunde nicka in 3–0 för de blåklädda som därmed kopplar ett järngrepp om sin CL-kvartsfinal.

Svenska Johanna Rytting Kaneryd spelade från start och byttes ut i den 74:e minuten. Målvakten Zecira Musovic satt på bänken för Chelsea och nyförvärvet Nathalie Björn var inte uttagen till truppen.

I tisdagens andra kvartsfinal mellan Benfica och Lyon var det Lyon som lämnade med en fördel inför returen i Frankrike. Gästerna vann med 2–1 efter mål av Delphine Cascarino och Sara Däbritz.

På onsdag spelar Häcken mot PSG och Brann mot Barcelona. Returerna spelas den 27 och 28 mars.

Så här spelas kvartsfinalerna i damernas Champions League.