Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov (till vänster) och Serbiens utrikesminister Ivica Dacic (till höger) har träffats inför ländernas vänskapsmatch i fotboll i Moskva.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov (till vänster) och Serbiens utrikesminister Ivica Dacic (till höger) har träffats inför ländernas vänskapsmatch i fotboll i Moskva. - Foto: Olga Maltseva/AP/TT

Ministrar träffades inför Ryssland–Serbien

För första gången sedan invasionen av Ukraina mötte Ryssland ett europeiskt fotbollslandslag. Inför mötet med Serbien i Moskva träffades ländernas utrikesministrar.


Europeiska länder har vägrat spela vänskapsmatcher i herrfotboll mot Ryssland sedan landet inledde sitt fullskaliga invasionskrig i Ukraina i februari 2022.

I kväll var det historia. Då vann Ryssland mot Serbien i Moskva med 4–0. En match som godkändes av Uefa (Europeiska fotbollsförbundet), trots att ryska klubblag och landslag är uteslutna från internationella turneringar.

Förbudet gäller dock inte vänskapsmatcher, men Rysslands fotbollsherrar har tidigare mest spelat mot nationer från Afrika och Asien samt en match mot Kuba.

Inför matchen i Moskva passade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på att träffa Serbiens utrikesminister Ivica Dacic.

— Det är oacceptabelt att göra politik av idrotten, sade Sergej Lavrov och delade ut en känga mot västvärlden för alla sanktioner som riktats mot Ryssland och dess bundsförvanter.

— Det återspeglar den kurs som det 'kollektiva väst', lett av USA, har tagit mot en politisering av alla internationella relationer, inklusive handel och ekonomiska relationer, sade Lavrov.

Sverige spelar träningslandskamp mot EM-klara Serbien den 8 juni på Friends arena i Solna.

TT
/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!