Nordkoreas Ri Hak och Japans Moeka Minami slåss om bollen i matchen mellan länderna som spelades i Tokyo den 28 februari. Arkivbild.
Nordkoreas Ri Hak och Japans Moeka Minami slåss om bollen i matchen mellan länderna som spelades i Tokyo den 28 februari. Arkivbild. - Foto: Eugene Hoshiko/AFP/TT

Nordkoreas kvalmatch mot Japan skjuts upp

Det blir inget VM-kval mellan Nordkorea och Japan på tisdag. Matchen skjuts upp på grund av "oförutsedda omständigheter", säger det asiatiska fotbollsförbundet.


Tidigare uppgifter gjorde gällande att matchen skulle spelas på neutral plan och inte i Pyongyang. Det framgick inte då varför den skulle flyttats från den nordkoreanska huvudstaden.

Enligt uppgifter till den japanska nyhetsbyrån Kyodo ska det dock handla om att Nordkorea inte ville vara värd för matchen till följd av rädsla för bakterieinfektioner i Japan.

I Japan fick man utan förvarning frågan om att ta hand om matchen i samband med att de två landslagen möttes i en första kvalmatch, som Japan vann med 1–0.

— De frågade oss under halvtidsvilan om vi kan hålla den (kvalmatch två) i Japan, sade det japanska fotbollsförbundets ordförande Kozo Tashima efter att de två lagen mötts.

— Jag svarade dem att frågan kom så plötsligt att jag inte omedelbart hade möjlighet att säga ja.

Mötet skulle ha blivit det första i den slutna diktaturen för Japans herrlandslag sedan 2011 och därtill något så sällsynt som en internationell fotbollsmatch i Nordkorea.

Så sent som i februari flyttades en kvalmatch mellan de båda ländernas damlag, inför OS i Paris i sommar, från Pyongyang till Saudiarabien.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!