Skicrossåkaren David Mobärg, Sverige, firar segern i fredagens världscuptävling i Idre. Mobärg toppar nu den totala världscupen.
Skicrossåkaren David Mobärg, Sverige, firar segern i fredagens världscuptävling i Idre. Mobärg toppar nu den totala världscupen. - Foto: Anders Wiklund/TT

Ny Mobärg-seger – kan ta hem världscupen i helgen

David Mobärg kan bli den första svenska herråkaren på 10 år att vinna den totala världscupen i skicross. Efter fredagens seger i Idre toppar 24-åringen totalen med en tävling kvar att köra. En sjukt rolig dag, säger Mobärg.


Fakta: Ställningen i världscupen

Efter 16 av 17 tävlingar:

1) David Mobärg, Sverige, 680 poäng.

2) Alex Fiva, Schweiz, 678.

3) Reece Howden, Kanada, 641.

4) Florian Wilmsmann, Tyskland, 606.

5) Youri Duplessis-Kergomard, Frankrike, 560.

6) Erik Mobärg, Sverige, 552.

Så fördelas poängen i lördagens avslutande tävling i Idre:

Ettan får 100 poäng, tvåan får 80, trean 60, fyran 50, femman 45 och så vidare i en fallande skala.

Mobärg skrek ut sin glädje efter att ha passerat mållinjen som segrare i vinterns näst sista finalheat. Förstaplatsen var 24-åringens tredje för säsongen, tionde i karriären, och i och med den passerar han schweizaren Alex Fiva (fyra för dagen), upp till ledning i den totala världscupen.

I finalen lade sig Mobärg som tvåa i rygg på startsnabbe kanadensaren Reece Howden och väntade sedan på rätt tillfälle. Strax före mål kom det, svensken flög förbi och passerade mållinjen som klar vinnare.

— En sjukt rolig dag, verkligen, säger Mobärg till Viaplay.

— Jag visste att Reece var väldigt snabb i starten. Sedan visste jag att det är där nere som det avgörs. Så jag försökte bara att inte trassla till det och inte släppa förbi någon.

En gång tidigare har en svensk herråkare vunnit världscupen i skicross. Nu har David Mobärg goda chanser att upprepa Victor Öhling Norbergs bedrift från säsongen 2013–14. Ledningen är dock bräcklig, Alex Fiva är bara två poäng bakom inför lördagens tävling i Idre, säsongens sista.

— Kul att jag fick dra på mig den gulfärgade ledarvästen för första gången i år och efter den nästa sista tävlingen. Det är ett superbra utgångsläge. Nu får jag försöka få i mig lite energi, ladda på och ladda om ordentligt, säger David Mobärg.

Inför fredagen hade även brodern Erik Mobärg en teoretisk chans att vinna den totala världscupen. För honom tog dock dagen slut i kvartsfinal, och därmed försvann också möjligheten till totalsegern.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!