Dejan Kulusevski.
Dejan Kulusevski. - Foto: Jessica Gow/TT

Dejan Kulusevski: "Tar tid men en bra början"

Dejan Kulusevski, förra årets vinnare av Guldbollen, brinner av iver att lyfta landslaget till en högre nivå. Premier League-stjärnan ser positivt på den första samlingen under nye förbundskaptenen Jon Dahl Tomasson.


Fakta: Årets landskamper

Förbundskaptenen Jon Dahl Tomasson får vänta drygt två månader på nästa landslagssamling. Då väntar bland annat ett hett möte med Danmark på Parken i Köpenhamn.

Så här ser landslagsåret ut:

5 juni: Danmark, Köpenhamn

8 juni: Serbien, Solna

5 september: Azerbajdzjan, Baku, Nations League

8 sept: Estland, Solna, Nations League

11 oktober: Slovakien, Bratislava, Nations League

14 okt: Estland, Tallinn, Nations League

16 november: Slovakien, Solna, Nations League

19 nov: Azerbajdzjan, Solna, Nations League

— Jag gillar hans energi, jag gillar honom som tränare. Jag ser spelidén. Alla bra saker har en början och det kommer att ta tid när någonting bra skapas. Det finns jättebra spelare, så det är en bra början, säger han efter måndagskvällens 1–0-seger mot Albanien på Friends arena.

Kulusevski trycker på vikten att samtliga spelare måste engagera sig mer. En nödvändighet, menar han, för att landslaget ska lyckas ta sig ur de senaste årens starka tillbakagång.

"Inte hjälpt varandra"

— Vi har inte varit tillräckligt bra. Vi har inte skyddat varandra tillräckligt. Vi har inte hjälpt varandra och spelat som en familj. Vi kanske har gjort det med ord men inte i handlingar.

— När vi tappat bollen har inte alla jobbat hårt för att vinna tillbaka den. Det gjorde vi bättre mot Albanien.

Ludwig Augustinsson.

Mycket är nytt under Dahl Tomasson. Eller som Ludwig Augustinsson säger efter karriärens landskamper 54 och 55 som vänsterback:

— Det är en annorlunda roll än jag haft tidigare och jag försöker snappa upp så mycket som möjligt. Allt är så klart inte perfekt. På sikt blir det bättre när vi får mer tid tillsammans.

Dina främsta intryck under den första samlingen med Dahl Tomasson?

— Det är så klart en helt annan spelidé. För vissa blir det en större förändring än vad man är van vid, men man vet också att när vi får det att sitta kan det bli riktigt bra.

— Mot Albanien satt det bättre, men vi har fortfarande mycket att jobba på. Det vet vi alla.

Mittbacken Victor Nilsson Lindelöf ser förbättringspotential.

— Vi åker på för enkla kontringar ibland, är lite för öppna och där måste vi hitta lösningar så att vi stänger till det på ett bättre sätt. Vi är lite bolltittande ibland, sedan kommer det en löpning och så en enkel passning och så får de springa mot backlinjen. Det är sådana småsaker som vi måste gå igenom och kolla på hur vi kan lösa det på bättre sätt.

Få med Isak mer

Alexander Isak, med alla sina färdigheter, måste bli mer delaktig i spelet. Det visade landskamperna mot Portugal och Albanien.

Ludwig Augustinsson håller med:

— Han var ibland lite själv och borde fått bollen lite oftare. Han hade några lägen när han vek in från kanten, som han gör så bra i Premier League. Så klart vill vi försöka ha honom så involverad som möjligt. Han är ju en superspelare.

Sade Jon Dahl Tomasson något till er nu när ni skiljs åt och inte träffas igen förrän i juni?

— Att det var skönt med en seger och en hållen nolla, att det fanns grejor han tyckte såg bättre ut än senast, att vi tog kliv men att det också finns saker som vi kan göra bättre.

En intensiv säsongspurt väntar spelarna i klubblagen. Augustinssons Anderlecht går en fajt med Gustaf Nilssons Royale Union Saint-Gilloise, om den belgiska ligatiteln.

Men han kan räkna med att få en hemläxa av Dahl Tomasson.

— Det kanske kommer individuella klipp och videos att gå igenom.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!