Fridolina Rolfö har inte spelat för Sverige sedan VM i somras. Arkivbild.
Fridolina Rolfö har inte spelat för Sverige sedan VM i somras. Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

Rolfö tillbaka i Blågult: "En av världens bästa"

Får man tillbaka en av världens bästa spelare är det bara att tacka och ta emot. Fridolina Rolfö är uttagen i landslaget för första gången sedan VM förra sommaren, och redo för EM-kvalpremiären borta mot England nästa vecka. Det är oerhört skönt att hon är tillbaka, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.


Fakta: Sveriges trupp till EM-kvalet

Målvakter: Tove Enblom, Vålerenga, Jennifer Falk, Häcken, Zecira Musovic, Chelsea.

Försvarare: Jonna Andersson, Hammarby, Nathalie Björn, Chelsea, Magdalena Eriksson, Bayern München, Emma Kullberg, Brighton, Stina Lennartsson, Hammarby, Hanna Lundkvist, San Diego, Amanda Nildén, Tottenham, Josefin Rybrink, Häcken, Linda Sembrant, Bayern München.

Mittfältare/anfallare: Filippa Angeldahl, Manchester City, Anna Anvegård, Häcken, Kosovare Asllani, Milan, Hanna Bennison, Everton, Stina Blackstenius, Arsenal, Sofia Jakobsson, San Diego, Madelen Janogy, Fiorentina, Rosa Kafaji, Häcken, Fridolina Rolfö, Barcelona, Elin Rubensson, Houston, Johanna Rytting Kaneryd, Chelsea, Matilda Vinberg, Tottenham, Julia Zigiotti Olme, Brighton.

Tidigare i mars gjorde Rolfö sin första fotbollsmatch på över 200 dagar. Efter att ha hjälpt Sverige till VM-brons förra sommaren tvingades hon i september operera menisken i höger knä.

Sex matcher och två mål har det blivit i Barcelona sedan comebacken, och nu är hon också tillbaka i landslaget. 30-åringen finns med i Sveriges trupp när kvalet till EM 2025 sparkar i gång med bortamatch mot England på Wembley nästa fredag och hemmamatch mot Frankrike veckan därpå.

— Det är inte bara en viktig spelare på planen utan även utanför. Om man startar i Barcelona så tillhör man världens bästa spelare. Vi är väldigt tacksamma att få tillbaka en av världens bästa spelare, säger Peter Gerhardsson på onsdagens truppsläpp.

Spelade VM trots smärta

Knäproblemen fanns där redan under förra våren. Men med hjälp av några veckors extravila kunde hon spela Champions League-finalen där hon också satte det avgörande 3–2-målet för Barcelona.

VM i Australien och Nya Zeeland tog sig Fridolina Rolfö sedan igenom trots ständig smärta i knäet.

— Hon har ju berättat om den långa resan som hon har gjort. Den höll ju på ända från förra våren egentligen, när hon vilade knät och på så sätt fick möjlighet att avgöra Champions League-finalen, säger Gerhardsson.

— Under VM fick vi hela tiden balansera det, det var ett väldigt bra jobb med det medicinska teamet och också samarbetet med Barcelona. Att de tillät henne att åka till VM med tanke på den skadan.

Peter Gerhardsson presenterade sin trupp till EM-kvalet under onsdagen.

Flera nyckelspelare tillbaka

Rolfö är inte den enda nyckelspelaren som är tillbaka. Mittbacken Magdalena Eriksson skadade foten i december och har bara precis gjort comeback i Bayern München, men finns med i EM-kvaltruppen. Detsamma gäller mittfältaren Elin Rubensson, ny i amerikanska Houston Dash, som var uttagen till playoffkvalet mot Bosnien-Hercegovina i februari men skadade sig.

— Det är tre spelare som har varit och fortfarande är väldigt viktiga för det här landslaget. "Magda" kommer att göra allting för att vara en startspelare mot England. Det är en lagkaptenstyp både på och utanför planen, säger Gerhardsson.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!