Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt.
Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt. - Foto: Jessica Gow/TT

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.


Fakta: Polisens rapport

Polisen släppte tidigare i mars en rapport om ordningsläget under fotbollssäsongen 2023. Totalt ingår 555 matcher i allsvenskan, superettan och svenska cupen i polisens analys.

Antalet allvarliga incidenter på fotbollsmatcher ökade 2023 jämfört med säsongen innan. Polisen tvingades sätta in åtgärder för att återställa ordningen på 24 matcher sedan arrangören förlorat kontrollen över evenemanget, vilket är definitionen på en allvarlig incident.

Det rör 17 matcher i allsvenskan, 6 i superettan och 1 i svenska cupen.

Tre klubbar har varit involverade i mer än hälften av de allvarliga incidenterna som hemma- eller bortalag – det rör sig om Djurgården (7 matcher), AIK (6) och Malmö FF (5).

På en genomsnittlig match i elitfotbollen var dock ordningsläget ungefär detsamma 2023 som föregående år.

Enligt polisen är trenden liknande i jämförbara länder i Europa, som exempelvis Nederländerna, Danmark, Schweiz och Österrike.

Illegal pyroteknik är den vanligaste orsaken till ordningsstörningar på arenorna. Under 2023 avfyrades totalt 11 300 pyrotekniska pjäser.

En av försäsongens största snackisar har varit fjolårets problem på de allsvenska läktarna. En rapport från polisen visade att antalet allvarliga incidenter 2023 – i allsvenskan, superettan och svenska cupen – ökade jämfört med året innan. Enligt siffror från SVT har dessutom rekordmånga supportrar, 224 stycken, tillträdesförbud inför premiären.

För Fredrik Reinfeldt är det tydligt vad han ser som den allvarligaste frågan med den allsvenska säsongen alldeles runt hörnet:

— Den omfattande våldsanvändning som finns i förlängning av ordningsstörningar. Jag tror inte att alla riktigt har klart för sig hur mycket våld som faktiskt används.

"Omfattande våldsanvändning"

Han utvecklar vidare:

— Det nämns över 100 skadade poliser, ordningsvakter och bortalagssupportrar. Det är en allmän och alldeles för omfattande våldsanvändning från vissa individer som dessutom ibland uppträder maskerat och på ett sätt som gör att de inte heller bär konsekvenserna av sina handlingar.

Reinfeldt säger att han tror mycket på den exkluderingsstrategi som tillämpas. Men han ser också ett stort hinder.

— Det är att många maskerar sig i syfte att undgå upptäckt för de ordningsstörningar eller brottsliga gärningar som de avser att utföra. Jag tror inte att vi ska underskatta att det är ett svårt läge för åklagare och rättsvårdande myndigheter att komma runt det faktumet även om kamerateknik och annat är på väg att utvecklas.

— Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig.

"Nu börjar festen"

Allsvenskan börjar snart. Vad har du för känslor?

— I grunden tycker jag: nu börjar festen, säger Reinfeldt.

Han exemplifierar sedan med potentiellt nya publikrekord och lyfter fram den stora publiktillströmningen i svenska cupen.

— Låt oss inte glömma allt det här. Men det gör också att alla ska komma ihåg att den kärleken och accessen till fotbollen har alla. Barnfamiljer, ung som gammal, män som kvinnor. Alla ska ha rätt att vara fotbollssupporter, vara där och känna att det är tryggt att se bra fotboll under bra villkor.

TT
/
SVT
/
/
/
AIK
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!