VM-målvakten Emma Söderberg, Boston, är en av två svenskor som återfinns i den nya proffsligan. Nästa säsong kan det bli fler. Arkivbild.
VM-målvakten Emma Söderberg, Boston, är en av två svenskor som återfinns i den nya proffsligan. Nästa säsong kan det bli fler. Arkivbild. - Foto: Christopher Katsarov/AP/TT

Fler lockas av proffsligan: Beslut efter VM

Två svenska spelare finns i damernas nya proffsliga PWHL. Till nästa säsong kan det bli ännu fler. Jag bestämmer mig efter VM, säger Damkronornas Lina Ljungblom, utsedd till årets spelare.


Fakta: PWHL

Den nya proffsligan för damer, PWHL, startade i januari och innehåller sex lag – Toronto, Minnesota, Montreal, Ottawa, Boston och New York.

De bäst betalda spelarna, minst sex stycken i varje lag, tjänar upp till cirka 900 000 kronor per säsong.

23 spelare ingår i varje lag.

Lagen spelar 24 matcher vardera i grundserien som avslutas den 5 maj.

De fyra bästa lagen går till slutspel.

Under VM tar ligan ett tre veckor långt uppehåll.

PWHL vill på sikt utöka med fler lag, men vill först etablera ligan ordentligt. Redan nu har NHL-klubben Pittsburgh Penguins anmält intresse för att starta ett PWHL-lag, enligt The Athletic.

VM-målvakten Emma Söderberg, som spelar i Boston, och förra landslagsbacken Johanna Fällman, New York, är de svenska inslagen i PWHL.

Även förra landslagsstjärnan Pernilla Winberg är i Boston som assisterande tränare.

Fler spelare kan följa.

Närmast är Lina Ljungblom som draftades av Montreal i höstas. Hade Modo inte nått ända till SM-final kunde hon ha avslutat säsongen i PWHL, vars säsong slutförs efter VM i amerikanska Utica (start på onsdag).

Deadline passerad

Men sista datum för att ta in nya spelare var den 19 mars då den tredje SM-finalen spelades.

— Det datumet passerades så det blev inget. Man vill spela hockey så länge som möjligt varje säsong, men målet med Modo var att gå till final och det gjorde vi, säger Ljungblom vars kontrakt med Modo nu har gått ut.

Lina Ljungblom är sugen på spel i PWHL.

— Ingenting är klart med Montreal, men får man chansen att testa på...man har ju sett hur det är där borta och det är som en dröm att få spela där, säger Ljungblom.

Få får chansen

Men det är ett nålsöga att passera. Bara sex lag spelar i ligan under premiärsäsongen och enligt Internationella ishockeyförbundet är nästan 90 procent av spelarna från Kanada och USA.

Den nya ligan har tagits emot väl och olika publikrekord har slagits gång efter annan.

Den högsta siffran hittills är då 19 285 åskådare såg Toronto besegra Montreal den 19 februari, den högsta damsiffran i historien.

Luleås guldback Anna Kjellbin, 30, kommer att anmäla sig till nästa draft som är i juni. Hon är också kontraktslös inför nästa säsong.

— Det är absolut intressant om man skulle få möjlighet att möta de bästa i världen, säger Kjellbin som har hållit kontakten med förra klubbkamraten Johanna Fällman.

— Hon trivs väldigt bra och har haft en bra säsong så hon har bara haft positiva saker att säga, berättar 30-åriga Kjellbin som säger att hennes karriär "är långtifrån slut".

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!