Pashang Abdulla gjorde Degerfors första mål för säsongen i superettan. Arkivbild. - Foto: Magnus Andersson/TT

Favoritmöte direkt – sen kvittering av Öster

Det är dags för Öster att ta sig tillbaka till allsvenskan och Degerfors återvänder omgående. Det tror majoriteten av experterna som nyligen tippade hur superettans topp ser ut sent i höst.

Fakta: Premiäromgången i superettan

Brage–Varberg 1–0, Gefle–Helsingborg 2–3, Örebro–Skövde 0–1, Landskrona–Sandviken 4–0, Trelleborg–Oddevold 1–2, Örgryte–Utsikten 1–2, Sundsvall–Östersund 1–0, Öster–Degerfors 1–1.

Seriemakarna lyckades tussa ihop förhandsfavoriterna redan i den första omgången, på Visma arena i Växjö.

Där ledde Degerfors länge med 1–0 men Öster lyckades kvittera och rädda en poäng på tilläggstid.

Degerfors inledde starkt. Sebastian Ohlsson och Gustav Lindgren prickade båda målställningen under matchens första fem minuter.

Därtill fick Robin Wallinder, Östermålvakten, imponera med två fina räddningar. Men när Pashang Abdulla satte foten till ett vänsterinlägg i den 27:e minuten var han chanslös.

Lyckad chansning

— Jag chansar på att bollen ska komma där. Det är lite tur, men det ska man ha också. Vi vinner många bollar, kommer ofta in i boxen och skulle ha gjort fler mål, säger Abdulla till Discovery+.

Gustav Lindgren fick chansen att punktera matchen, men brände ett friläge. Kort därpå revs Östers Adam Bergmark-Wiberg ned i straffområdet.

Han tog straffen själv – men Wille Jakobsson räddade.

I den tredje tilläggsminuten kvitterade Chriss-Albin Morfelt, sedan Öster forcerat hårt.

En busslast med ett 50-tal Degerforssupportar kom inte fram till matchen. Det omfattande snöandet satte stopp för färden söderut någonstans i trakterna kring Skövde.

Bussen hamnade bakom en lastbil som körde fast.

— Det tog totalstopp. Vi kom inte förbi lastbilen. Vi fick gå och knacka dörr, till slut hittade vi en nisse som hade traktor som nu håller på att gräva lös lastbilen, sade supporterklubben Vulkanernas ordförande Hamed Parashpar till Expressen.

Hittade till en sportbar

Jobbigt, tyckte supportern Timmy Siik. Natten till tisdag kom han hem efter att ha sett Karlskoga förlora mot Brynäs i Gävle i hockeyallsvenskans slutspel. Han hade tagit ledigt från jobbet för att se Degerfors premiär.

— Jag är helt slut, och så det här eländet också, säger han till Karlskoga Tidning.

Tur i oturen: Siik och övriga supportrar hittade till en sportbar i Skövde som visade matchen.

På sin sida på X, före detta Twitter, gav klubben sitt stöd:

"Hade det inte varit för skitvädret så hade ni stått här och sjungit i 90 minuter plus tillägg. I kväll spelar vi för er."