Oleksandr Zintjenko i Arsenaltröjan. Arkivbild.
Oleksandr Zintjenko i Arsenaltröjan. Arkivbild. - Foto: Kin Cheung/AP/TT

Zintjenko: Jag krigar i Ukraina om jag kallas

Arsenals försvarare Oleksandr Zintjenko skulle lämna Premier League för att kriga i Ukraina om han kallas till armén. Jag hade åkt, säger han till BBC.


I Premier League kämpar Zintjenko och Arsenal mot både Liverpool och Manchester City om den engelska ligatiteln.

I Zintjenkos hemland pågår fortfarande ett fullskaligt krig. Skulle fotbollsstjärnan kallas till militären vet han vad han väljer.

— Jag tror att svaret är enkelt. Jag hade åkt, säger han och lyfter att han har tidigare skolkompisar som befinner sig i krigets centrum.

— Det är svårt att förstå att vi gått på samma skola, spelat på samma fotbollsplan, och nu måste de försvara vårt land, säger Zintjenko till BBC.

I intervjun berättar han att han donerat ungefär 13 miljoner svenska kronor sedan krigets utbrott. 27-åringen har dessutom sagt upp kontakten med tidigare lagkamrater och vänner från Ryssland.

— Vi kommer aldrig att glömma vad de har gjort mot oss och vårt folk. Det kommer jag lära mina barn också, och mina barns barn. Det är inte acceptabelt.

Ett antal ukrainska sportstjärnor har tidigare gått med i militären, exempelvis den ukrainske tungviktsboxaren Oleksandr Usyk.

— Vi kan inte ge upp, säger Arsenals vänsterback som har spelat 60 landskamper för Ukraina.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!