Anna Sandberg, Häcken, och Alice Carlsson, Hammarby, delar uppfattningen att det är deras klubbar som kommer att göra upp om SM-guldet även den här fotbollssäsongen.
Anna Sandberg, Häcken, och Alice Carlsson, Hammarby, delar uppfattningen att det är deras klubbar som kommer att göra upp om SM-guldet även den här fotbollssäsongen. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Häcken och Hammarby guldfavoriter: "Tror på oss"

Rosengård brukar vara en självklar guldkandidat när den damallsvenska säsongen startar. Det är nya tider nu. Vi och Häcken gör upp om det, säger Hammarbys lagkapten Alice Carlsson inför helgens premiäromgång.


Fakta: Så spelas premiäromgången

Damallsvenskan sparkar i gång i helgen. Här är matcherna i första omgången:

Lördag 13 april:

13.00: Brommapojkarna–Linköping.

15.00: Häcken–IFK Norrköping, Djurgården–Trelleborg, Kif Örebro–Hammarby.

Söndag 14 april:

13.00: Piteå–Växjö, AIK–Kristianstad.

15.00: Rosengård–Vittsjö.

Rosengård dominerar den damallsvenska historien med 13 SM-guld och ständiga topplaceringar. Men fjolåret markerade en negativ milstolpe när fotbollslaget – som tidigare gått under namnen Malmö FF dam och Ldb Malmö – för första gången hamnade utanför topp 4.

Sjundeplatsen var en enorm besvikelse och förvånade även motståndarna.

— Alla de tre åren som jag har spelat i damallsvenskan har Rosengård varit Sveriges bästa lag. Men det händer mycket i ligan. Andra klubbar börjar ta fart, säger Häckens vänsterback Anna Sandberg i samband med onsdagens upptaktsträff.

I stället blev kampen om mästartiteln 2023 ett trekejsarinneslag där Hammarby till slut drog det längsta strået framför Häcken och Linköping.

Piteå och Linköping utmanar

Hammarby och Häcken får ses som huvudkandidater till SM-guldet även i år. Trots att "Bajen" är regerande mästare är inte favoritskapet givet med tanke på Häckens framfart i vinterns Champions League-spel, där man tog sig hela vägen till kvartsfinal. Häcken gick även vinnande ur cupsemifinalen mellan lagen för två veckor sedan.

— Jag skulle säga BK Häcken som guldfavoriter. Och Hammarby kommer också ligga där uppe. Men jag tror på oss i år, säger Anna Sandberg.

Båda lagen har blivit av med nyckelspelare. Häcken har tappat Elin Rubensson medan Hammarby sålt såväl Madelen Janogy som Matilda Vinberg.

Hammarby har också ersatt guldtränaren Pablo Piñones-Arce med välmeriterade Martin Sjögren, men siktar mot toppen på nytt.

— Vi har behållit många spelare som var med och tog guldet, men vi har också spetsat till det med många duktiga spelare, bland annat från Norge och i Klara Folkesson, säger lagkaptenen Alice Carlsson.

Där bakom ska fjolårstrean Linköping försöka fylla hålet efter skickliga mittfältaren Yuka Momiki. Och Piteå, som tog SM-guld 2018, har redan visat att man blir att räkna med genom att nå final i svenska cupen.

Seger: "Blir jättetufft igen"

Vad säger då Rosengård om att inte längre vara stalltipset som svensk mästare? TT träffade lagkaptenen Caroline Seger tidigare i veckan och fick ett rakt och ärligt svar.

— Jag förstår det med tanke på hur förra säsongen såg ut, säger Seger.

— Förra året definierade inte oss som klubb eller spelare, men det hände. Det kommer bli jättetufft i år igen. Oavsett vad tabellen sade förra året är vi fortfarande ett lag som ett – alla vill alltid slå. Och två – nu vet många att de kan vinna mot oss.

TT
/
/
/
/
AIK
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!