Anders Besseberg. Arkivbild.
Anders Besseberg. Arkivbild. - Foto: Berit Roald/NTB/TT

Skidskyttebasen döms till fängelse för korruption

Den förre ordföranden i Internationella skidskytteförbundet Anders Besseberg döms till tre år och en månads fängelse för grov korruption. Rätten dömer norrmannen bland annat för att ha tagit emot exklusiva klockor och accepterat sexuella tjänster från prostituerade.


Fakta: Skidskytteskandalen

+ Antidopningsorganisationen Wada anklagade under hösten 2017 Anders Besseberg för brott mot antidopningsbestämmelserna och österrikisk polis startade en utredning.

+ Den 10 april 2018 genomfördes fyra polisrazzior mot Internationella skidskytteförbundet IBU i Salzburg och personer kopplade till organisationen. Två dagar senare avgick Besseberg.

+ Österrikisk polis utreder anklagelser om att IBU och dess högsta ledning ska ha mutats med motsvarande 2,5 miljoner svenska kronor för att tysta ner ryska dopningsfall. Enligt uppgifter till den norska tidningen VG rör det sig om 65 misstänkta dopningsfall sedan 2011.

+ I november 2018 startade IBU en granskningskommission för att utreda anklagelserna.

+ Den 13 maj 2020 tog norsk polis över korruptionsanklagelserna mot Besseberg. Han anklagas för grov korruption.

+ I januari 2021 släppte ERC, IBU:s fristående granskningskommission, sin utredning på 200 sidor. I utredningen lades bevis fram för att Besseberg mottagit gåvor i form av klockor, prostituerade och jaktresor för "en opassande favorisering av ryska intressen".

+ 17 april 2023 åtalades Besseberg för grov korruption i Norge.

+ 9 januari inleddes den fem veckor långa rättegången mot Besseberg i Buskeruds tingsrätt i Hokksund i Norge. Bland åtalspunkterna finns flera gällande bestickning av dyra klockor, exklusiva jaktturer, ryska prostituerade och en leasingbil.

+ Misstankarna om att Besseberg och andra personer i IBU hjälpt till att dölja ryska dopningsfall utreds fortfarande av polis i Österrike. Även misstankar om oegentligheter kopplat till marknads- och tv-rättighetsbolaget Infront utreds i Österrike. Den nuvarande ordföranden i IBU, svensken Olle Dahlin, är en av dem som utreds.

— Jag är så klart besviken och förvånad över domen och en del av domarens motivering. Jag överklagar domen på plats, säger Besseberg i rätten, enligt VG.

Norrmannen var ordförande i Internationella skidskytteförbundet (IBU) i mer än 25 år.

I sin tjänst tog han emot gåvor från Ryssland i form av klockor, prostituerade och jaktresor, samt en leasingbil – under hans nio sista år på posten. Brotten, som klassas som grov korruption, gav "en opassande favorisering av ryska intressen", enligt IBU:s fristående granskningskommission.

Utreds av förbundet

Besseberg har sedan 2017 utretts tillsammans med IBU och dess högsta ledning av österrikisk polis för att ha tagit emot motsvarande 2,5 miljoner kronor för att tysta ner ryska dopningsfall. Den utredningen fortgår.

Domaren Vidar Toftøy-Lohne vid Buskeruds tingsrätt i Hokksund behövde drygt tre timmar på sig att läsa upp domen på nästan 70 sidor mot Besseberg.

Domare Vidar Toftøy-Lohne under Bessebergrättegången.

Till slut stod det klart att Besseberg döms till tre år och en månad i fängelse. Han blir också av med de mutor han tagit emot. Besseberg slipper dock att betala böter på en miljon norska kronor.

"En viktig signal"

— Domen är en viktig signal om att korruption avslöjas och lagförs, även i de internationella idrottsförbunden, säger första riksåklagaren Marianne Djupesland enligt NTB.

— Det är mycket pengar i omlopp i internationella toppidrotter. Förbunden förvaltar stora finansiella tillgångar och fattar beslut som är viktiga både för idrottare och näringslivet. Vi hoppas att denna bedömning kan bidra till medvetenhet och att den ska ha en förebyggande effekt, säger Djupesland.

78-åringen har hela tiden hävdat att han är oskyldig till att ha gått Rysslands ärenden.

— Även om jag tog emot dyra gåvor och blev inbjuden på jakt av många, måste jag understryka att jag aldrig har låtit mig korrumperas, sade han under rättegången.

Bessebergs överklagan, om den formellt går igenom, innebär att fallet tas vidare till lagmansretten, Norges motsvarighet till hovrätten.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!