Emil Krafth gratulerar Alexander Isak till ett av de två målen i Newcastles 4–0-seger mot Tottenham. - Foto: Owen Humphreys

Isak: "Väldigt kul att spela fotboll just nu"

Alexander Isak vräker in mål för Newcastle i Premier League. Mål nummer 16 och 17 kom hemma i 4–0-segern mot Tottenham – och han tangerade Zlatan Ibrahimovics rekord som främste svenske målskytt under en ligasäsong. Det är väldigt kul att spela fotboll just nu, i synnerhet när vi har såna här dagar, säger han till AP.

Säsongens 16:e mål kom efter en halvtimmas spel på St James' Park, när Isak iskallt fintade bort Micky van de Ven och pricksköt in matchens första mål i ena hörnet.

Bara någon minut senare ökade Anthony Gordon till 2–0, samme man som spelade fram den svenske landslagsanfallaren till ledningsmålet.

Isak hade kort därpå en jättechans att trycka in 3–0 men en försvarare blockerade skottet. Det målet kom i stället strax efter pausen när Newcastle kontrade och Isak i friläge placerade in sitt andra mål för dagen.

Isak har totalt gjort 21 mål för Newcastle den här säsongen. Därmed är han den förste spelaren i klubben sedan Alan Shearer 2003–2004 att nå över 20 gjorda mål. Och då har han missat ett tiotal matcher på grund av skada.

Dessutom har Isak hittat nätet i sex raka hemmamatcher.

Tangerar Zlatan

Zlatan Ibrahimovic var med sina 17 mål säsongen 2016–2017 ensam svensk som noterat flest mål under en säsong i Premier League. Nu har han fått sällskap av Alexander Isak som under två säsonger är uppe i 27 ligamål, ett mer än Sebastian Larsson.

Säsongen 2020–2021 slog Isak Ibrahimovics rekord i La Liga när han gjorde 17 mål för Real Sociedad.

Fredrik Ljungberg är med sina 48 mål på 241 matcher den svensk som gjort flest mål i Premier League.

Dejan Kulusevski satt på nytt – och för tredje matchen i rad – på Tottenhams avbytarbänk, men kom in på planen i den 58:e minuten.

Tungt för Tottenham

Emil Krafth spelade hela matchen som mittback i Newcastle och höll på att bli målskytt, men bollen träffade stolpens utsida. Fabian Schär, mittbackskollegan, hade större lycka när han nickade in 4–0.

— Vi har pratat om att vara mer precisa i vårt passningsspel. I dag var passningarna otroliga, säger Isak.

För Tottenham, som jagar en plats i Champions League, var förlusten en tung smäll. Klubben ramlade ned på femte plats i och med sämre målskillnad än nya fyran Aston Villa.

— Vi tillåt dem att spela det spel de ville. Det finns några lärdomar att dra, säger Tottenhams manager Ange Postecoglou till Viaplay.