Anton Rödin och hans Brynäs hade mycket att dra på smilbanden åt i den första finalmatchen mot Djurgården i det hockeyallsvenska slutspelet. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Brynäs rivstart knäckte Djurgården

Det tog sju minuter för Brynäs att avgöra den första finalmatchen mot Djurgården. 6–2 inför hemmapubliken var en perfekt start i kampen om en biljett tillbaka till SHL. En skön start, vi gör en bra match och förtjänar att vinna, säger Brynäs Linus Ölund till TV4 Play.

Fakta: Så fortsätter SHL-kvalet

Brynäs leder med 1–0 i matcher i bäst av sju. Så här ser det fortsatta spelschemat ut:

Final 2, fredag: Brynäs–Djurgården.

Final 3, söndag: Djurgården–Brynäs.

Final 4, tisdag: Djurgården–Brynäs.

Ev final 5, 26/4: Brynäs–Djurgården.

Ev final 6, 28/4: Djurgården–Brynäs.

Ev final 7, 30/4: Brynäs–Djurgården.

Efter bara 07.08 var det färdigspelat för Viktor Andrén. Då hade Djurgårdens målvakt, som annars varit formidabel i det hockeyallsvenska slutspelet, redan släppt tre puckar förbi sig.

Hugo Hävelid tog vid och hade en bättre kväll på jobbet, men ett tremålsunderläge vänder man inte hur som helst mot årets seriesegrare. Särskilt inte i Gävle.

Brynäs körde över Djurgården under matchinledningen, och det lade grunden till segern i onsdagens första finalmatch i bäst av sju, 6–2 till slut. Tyler Kelleher satte 1–0 redan efter 43 sekunder, Jack Kopacka utökade fyra minuter senare och efter drygt sju minuter prickade Greg Scott det bortre krysset i powerplay till 3–0.

— Det var en bra start men vi vet att de är bättre än så. Vi måste bara fortsätta och inte ge dem någonting gratis, sade Tyler Kelleher till TV4 Play i pausen.

Effektivt powerplay

Inte förrän efter 15.38 av den första perioden lyckades gästerna producera sitt första skott på mål. Den situationen ledde dock till en Brynäsutvisning, och i det numerära överläget fick Djurgården till en nödvändig reducering när Alexander Ytterell pricksköt in 1–3.

Men Brynäs släppte aldrig in Djurgården på allvar.

I andra perioden punkterade lagets nordamerikaner matchen när Djurgården drog på sig ett par ödesdigra utvisningar.

Ny match på fredag

Greg Scott satte sitt andra för kvällen efter knappt nio minuter av mittenakten, Tyler Kelleher kopierade receptet med lite drygt tre minuter kvar till periodpausen. Båda målen kom i numerärt överläge och innebar 5–1-ledning för Brynäs.

— Det ser väldigt bra ut. Vårt powerplay funkar, vi får fram skott och är effektiva när vi får chansen. Vi får fart på pucken, får ner den djupt och just nu är vi extremt effektiva, konstaterade Greg Scott inför den tredje perioden.

Anton Gradin putsade till siffrorna med en snärtig backhand en bit in i tredje perioden och Djurgården tog ut målvakten på slutet för att närma sig ytterligare. I stället fullbordade Tyler Kelleher sitt hattrick i tom kasse och rond 1 i SHL-kvalets finalserie gick rättvist till Brynäs.

Nästa match spelas på fredag, även den i Gävle, innan serien fortsätter med två raka matcher på Hovet i Stockholm på söndag respektive tisdag.