Häckens Amor Layouni jublar efter sitt mål i Göteborgsderbyt.
Häckens Amor Layouni jublar efter sitt mål i Göteborgsderbyt. - Foto: Adam Ihse/TT

Layouni sänkte IFK Göteborg

Häcken vann det första slaget om Göteborg. Amor Layounis mål precis före paus räckte för att slå IFK Göteborg med 1–0. Men vi hade lite problem, säger segerskytten.

Häcken var sjukdomsdrabbat och hade lite svårt att hitta in i matchen.

Men på tilläggstid i första halvlek kom chansen.

Amor Layouni hade inte fått mycket att jobba med under halvleken, men plötsligt kom han loss på sin högerkant, vände bort sin försvarare och bredsidade in 1–0 med vänsterfoten.

Trots målet var Häckenanfallaren inte nöjd i pausen.

— Vad ska jag göra. När jag får bollen, då kan jag göra något. Jag försöker göra mig spelbar och så, men vi hade lite problem. Vi får göra det bättre i andra halvlek, sade han till Discovery+.

Målet räckte dock för att Häcken skulle ta tredje raka segern.

Ville ha straff

Häckens ledningsmål kom som en kalldusch för IFK Göteborg, som annars hade ett litet övertag i den första halvleken.

Säsongens första Göteborgsderby bjöd på heta känslor och stundtals rätt hårt spel. Men inte särskilt många målchanser.

Efter en halvtimmes spel ville IFK Göteborg ha straff, sedan Häckenbacken Even Hovland fått bollen mot armen när han täckte ett skott. Domaren Kristoffer Karlsson friade dock.

Lite senare fick "Blåvitt" en dubbelchans mot Andreas Linde i Häckenmålet. Men den riktiga effektiviteten i anfallsspelet saknades.

Det hjälpte inte att Laurs Skjellerup – ny från danska Holbro i vintras – fick sin första chans från start. I stället blev det en motig och resultatlös kvitteringsjakt i den andra halvleken, samtidigt som Häcken gjorde sitt bästa för att lugna ner spelet.

Sjukstuga på Hisingen

Häcken har haft flera spelare sjuka den senaste tiden och tvingades i derbyt avstå från bland andra mittfältskuggen Mikkel Rygaard.

Samtidigt satsade tränaren Pål Arne "Paco" Johansen på Blair Turgott i anfallet. Turgott missade hela förra säsongen på grund av en korsbandsskada och fick nu spela från start första gången sedan hösten 2022.

Turgott fick dock gå mållös från derbyt, där Amor Layouni blev den store matchhjälten och ordnade en trepoängare till Häcken.

IFK Göteborg får en ny derbychans redan om mindre än två veckor – men då mot Gais.