Västerås fick, till slut, jubla i allsvenskan.
Västerås fick, till slut, jubla i allsvenskan. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

VSK:s glädje: Första allsvenska segern sedan 1997

Första målen. Första segern. Västerås SK bröt sviter i 2–1-segern hemma mot Mjällby – som också var klubbens första trepoängare i allsvenskan sedan 1997.

Noll poäng och noll gjorda mål.

Det var nykomlingen Västerås facit efter allsvenskans fyra inledande omgångar.

I hemmamatchen mot Mjällby såg laget tidigt ut att bryta den långa måltorkan. Efter bara två minuter rullade trotjänaren Simon Johansson distinkt in bollen men såg sedan linjedomaren höja flaggan. Lagkamraten Henry Offia bedömdes vara offside och målet godkändes därför inte.

— Jag kände att i dag kommer det där målet förr eller senare. Men det är klart att det var tufft att få det bortvinkat med tanke på att vi har väntat så länge, 27 år på det där allsvenska målet, säger Västerås tränare Kalle Karlsson till Discovery+.

I stället för en grönvit drömstart? 1–0 till Mjällby efter att Jacob Bergström bröstat in en hörna.

Tungt för Västerås – men innan halvleken var över skulle de göra det förlösande första målet sedan återkomsten. En hörna skarvades vidare till Offia som fick revansch när han nickade in en kvittering. Västerås första mål i allsvenskan sedan 1997.

I den 76:e minuten kom sedan målet som skulle bli avgörande. Bollen hamnade hos inhopparen Ibrahim Diabaté som tryckte till direkt och satte 2–1.

— Den minst bra insatsen som vi har gjort hittills i allsvenskan och så står vi här med tre poäng... Så allt är inte alltid logiskt i fotboll, säger Karlsson.

I och med segern lämnar Västerås sistaplatsen. Ny jumbo är Kalmar som samtidigt förlorade med 2–3 hemma mot Gais.