Den sydsudanska medeldistanslöparen Anjelina Nada Lohalith är en del av flyktinglaget, men kan missa OS i Paris. Hon är avstängd under utredning för misstänkt dopning. Arkivbild.
Den sydsudanska medeldistanslöparen Anjelina Nada Lohalith är en del av flyktinglaget, men kan missa OS i Paris. Hon är avstängd under utredning för misstänkt dopning. Arkivbild. - Foto: Rick Bowmer/AP/TT

Löpare i flyktinglaget avstängd för dopning

Den sydsudanska medeldistanslöparen Anjelina Nada Lohalith är uttagen i flyktinglaget till OS i Paris, men hon stängs nu tillfälligt av från allt tävlande. 29-åringen har testat positivt för trimetazidin – samma form av hjärtmedicin som 23 kinesiska simmare sägs ha fått i sig av misstag inför OS i Tokyo 2021.


Lohalith har gjort två OS tidigare i flyktinglaget, men blev både i Rio de Janeiro 2016 och i Tokyo 2021 utslagen i försöken på 1 500 meter. Nu är hon avstängd under utredningen, uppger Internationella friidrottsförbundet (World Athletics).

Trimetazidin (TMZ) har varit i fokus den senaste tiden efter medieavslöjandet att 23 kinesiska simmare testades positivt för substansen 2021. Antidopningsorganisationen Wada stängde dock aldrig av simmarna under utredning och de friades sedan från dopningsanklagelserna.

13 av de 23 simmarna som lämnat positiva prover deltog på OS i Tokyo 2021 och tog tre guld.

Enligt Kinas antidopningsorganisation har idrottarna fått i sig TMZ via mat som kontaminerats av substansen. En förklaring Wada köpte.

När detta avslöjades riktade den amerikanska antidopningsorganisation Usada skarp kritik mot Wada. Förra veckan meddelade Wada att man beställt en oberoende utredning, men inte för att gå kritikerna till mötes utan för att man ansett sig orättvist anklagad.

Under vinter-OS 2022 uppdagades att den ryska konståkaren Kamila Valieva lämnat ett positivt dopningsprov innehållande TMZ. Hon stängdes av och Ryssland fråntogs guldmedaljen i lagtävlingen.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!