Isabelle Haak, en av Europas största volleybollstjärnor, är ute efter sin andra Champions League-titel. Arkivbild.
Isabelle Haak, en av Europas största volleybollstjärnor, är ute efter sin andra Champions League-titel. Arkivbild. - Foto: Henrik Eberlund/TT

Haak kan ta ny titel – mörkar om framtiden

Först ska Isabelle Haak ta en ny Champions League-titel. Efter det kan hon avslöja var hon spelar nästa säsong. Men hon följer inte efter syster Anna till jättesatsningen på andra sidan Atlanten. Men skulle nivån bli bättre där så är det klart att man är öppen för att testa det, säger volleybollstjärnan.


Fakta: Isabelle Haak

Född: 11 juli 1999.

Längd: 195 centimeter.

Position: Högerspiker.

Klubbar: Engelholm 2012–2015, Béziers (Frankrike) 2016–2017, Scandicci (Italien) 2017–2019, Vakifbank (Turkiet) 2019–2022, Conegliano (Italien) 2022–.

Främsta meriter: Två SM-guld, en Champions League-titel, två turkiska ligatitlar, tvåa italienska ligatitlar, två segrar i klubblags-VM (en med Vakifbank, en med Conegliano), utsedd till Europas bästa spelare 2021–2022.

På söndag kan Isabelle Haaks Conegliano ta säsongens fjärde titel. Förra helgen säkrade klubben segern i italienska ligan, och tidigare under säsongen har man tagit hem såväl den inhemska cupen som supercupen.

I Champions League-finalen i turkiska Antalya väntar ett annat italienskt lag, Volley Milano.

— Vi mötte dem både i supercupen och i cupfinalen och vann båda. Sedan vann vi också båda ligamatcherna, men det har alltid varit väldigt jämna matcher. Men jag har lagom bra koll på dem nu eftersom de inte har spelat på tre veckor, säger Isabelle Haak.

Skrev historia 2022

24-åringen är numera en av volleybollens största stjärnor. Det riktiga lyftet kom i och med flytten till turkiska Vakifbank 2019, en klubb som hon lämnade för två år sedan efter att, som första svenska damspelare, ha spelat hem Champions League-bucklan.

Nu kan det vara dags igen. Trots att Haak redan vunnit i princip allt man kan drömma om på klubblagsnivå, är suget lika stort som tidigare.

— Ingen är nöjd trots att man har vunnit allt. Man vill bara fortsätta försöka vinna. Det känns fortfarande väldigt speciellt att få chansen att spela en final. Det är det som driver en framåt.

Kontraktet med Conegliano går ut efter säsongen, som avslutas i och med söndagens Champions League-final. Hon håller sina framtidsplaner för sig själv till dess.

— Det är inte officiellt vad som händer nästa säsong än. Det blir väl officiellt i slutet på säsongen.

Gillar USA-satsning

Någon USA-flytt likt storasyster blir det däremot inte. Häromveckan kom beskedet att landslagsspelaren Anna Haak lämnar italienska Cuneo Granda för spel i en nystartad amerikansk proffsliga.

— Nej, jag tror att det behövs några år innan den kommer upp i samma nivå som Turkiet och Italien. Men absolut att den kan göra det i framtiden, speciellt om många duktiga spelare väljer att dra dit. Man flyttar sig efter nivån, så skulle den bli bättre där så är det klart att man är öppen för att testa det, säger Isabelle Haak.

Hon gillar dock satsningen.

— Det är väldigt häftigt att se att de har en liga nu och det ska bli kul att se hur Anna trivs där. Det är väldigt bra speciellt för dem som spelar college, att det finns en liga man kan gå till innan man kanske tar steget utomlands.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!