Stora Tuna OK herrlag firar sin första seger i Tiomila på 60 år. Pressbild.
Stora Tuna OK herrlag firar sin första seger i Tiomila på 60 år. Pressbild. - Foto: Svensk orientering

Historiska segrar för Stora Tuna i Tiomila

Stora Tuna vann herrklassen i Tiomila för första gången på 60 år. Dala-klubben blev sedan andra svenska klubb i orienteringstävlingens historia att ta hem dubbeln sedan storstjärnan Tove Alexandersson säkrat segern i damklassen.


Emil Svensk gick i mål i ensamt majestät på den tionde och sista sträckan på söndagsmorgonen. Marginalen ner till OK Linné och Albin Ridefelt på andraplatsen blev drygt fem och en halv minut.

Det blev en riktig familjetriumf för familjen Svensk. Tidigare under natten och morgonen sprang trefaldige världsmästaren Emil Svensks tre bröder Viktor, Jesper och Joakim varsin sträcka för orienteringsklubben från Borlänge och Stora Tuna växlade till sista sträckan i ledning.

"Jag fick ett bra utgångsläge och jag tänkte direkt att jag skulle göra det svårt för dem att komma i kapp. Jag öppnade ganska hårt på några lätta sträckor och sedan har jag bara sprungit lugnt och säkert", säger Emil Svensk i ett pressmeddelande från arrangörerna.

"Passar oss bra"

Tiomila gjordes om inför årets tävling. Damerna har för första gången haft nattsträckor, vilket gjorde att klassen fick en längre paus under natten och avgjordes först på söndag förmiddag.

"Det är häftigt att få vinna på det här nya upplägget. Vi sa innan att vi tror att det passar oss väldigt bra med nattsträckor. Vi har haft många i klubben som har varit väldigt taggade på nattsträckorna, så det har nästan varit fight om att få springa natt", säger Tove Alexandersson i ett pressmeddelande.

Seger för femte gången

Hon hade 1.28 minuter upp till norska Nydalen när hon inledde slutsträckan, men tog över ledningen redan vid den första passértiden och var i mål 2.50 minuter före IFK Göteborg.

Stora Tuna vann damklassen för femte gången. Det var också andra gången i Tiomila-historien som en svensk klubb vann dubbelt, Ravinen var det första, uppger Orienteringsförbundet.

Rättad: i en tidigare version uppgavs felaktigt att Stora Tuna var andra klubb att vinna dubbelt. Rätt är att man var andra svenska klubb att ta dubbeln.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!