Alex Kessidis var ensam herrbrottare vid OS i Tokyo 2021 och har en lång väg för att få tävla i Paris-OS i sommar. Arkivbild.
Alex Kessidis var ensam herrbrottare vid OS i Tokyo 2021 och har en lång väg för att få tävla i Paris-OS i sommar. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverige riskerar bli utan herrbrottare i OS

Sommarens OS i Paris kan komma att avgöras utan en svensk herrbrottare. Ingen lyckades knipa ett direktplats i världskvalet – tre av dem får försöka ta den långa vägen till OS via ett återkval. Det är som en helt ny tävling, säger landslagschefen Zakarias Tallroth.


Brottning har genom åren varit Sveriges mest framgångsrika idrott på sommar-OS med över 80 medaljer och 28 guld, men nu finns risken att inte en enda blågul herrbrottare når OS-mattorna i Paris i sommar.

I världskvalet i turkiska Istanbul – sista kvaltävlingen – ställde fem svenskar upp, men ingen knep någon av de två direktplatserna som stod på spel under torsdagen i respektive viktklass i grekisk-romersk stil.

"Tuff väg"

Trion Alex Kessidis (87-kilosklassen), Albin Olofsson (77 kilo) och Niklas Öhlén (67 kilo) får dock alla återkvala under fredagen. Men vägen till Frankrike är dock lång – endast en OS-biljett finns kvar att kämpa om i de olika klasserna.

— Det blir som att man måste vinna en helt ny tävling. Det är en tuff väg för alla, säger Sveriges landslagschef Zakarias Tallroth.

Kessidis och Olofsson måste vinna tre raka matcher för att knipa en OS-kvotplats – för Öhlén måste det bli hela fyra segrar. Vid OS i Tokyo 2021 var Kessidis ensam herrbrottare i den svenska truppen.

— Vi hade många i kvartsfinal, men alla förlorade och då gick luften ur oss lite. Med återkvalen känns det som att vi får en andra chans, säger Tallroth.

Malmgren OS-klar

Alexander Bica åkte ut i kvartsfinalen av 60-kilosklassen mot Kim Da-hyun (0–10), men sydkorean vann inte sin semifinal och hoppet om återkval för Bica släcktes.

Aleksandar Stjepanetic åkte ut i åttondelsfinal i 97-kilosklassen.

Under fredagen går även den svenska damtrion Evelina Hulthén (57 kilo), Johanna Lindborg (62 kilo) och Tindra Sjöberg (68 kilo) in i kvaltävlingen.

I nuläget är det endast Jonna Malmgren (53 kilo) som är klar för OS i Paris i sommar av de svenska brottarna.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!