Beverlöv vann i Kina

Svensken avslutade Kinas stora MMA-hopp.


Förra helgen blev 20-årige Claes Beverlöv den förste svensk att vinna en fight i Kinas största MMA-organisation, Art of War. Dessutom blev han den förste utlänning i organisationen som vunnit ett ”main event” mot en kines.

Beverlöv, som tävlar för Stockholm Shoot, avslutade hemmahoppet Wang Sai via armbar i den andra ronden. Fighten gick i minus 78 kilo och bestod av två ronder, den första tio minuter, den andra fem minuter.

Nyheter24 hörde självklart av sig till en mycket nöjd Claes Beverlöv som fick svara på lite frågor om fighten och framtiden.

Fighten mellan Claes Beverlöv och Wang Sai kan ni se här.

Du gjorde din proffsdebut i Kina, hur kom det sig?

Haha, Jag åkte ner till Thailand/ Legacy gym för att spendera sommaren här med MMA-träning och Thaiboxning. Jag hade också en tanke på att gå så många matcher jag blev erbjuden. Så när jag fick en match i Kina svarade jag självklart ja då MMA är något som jag vill leva på och satsa på.

Hur var känslan i fighten?

Den var underbar. Jag kände mig så grymt laddad när jag hoppade in i ringen och när matchen startade ville jag bara avsluta honom så snabbt som möjligt. Men han var en extremt tuff kille och det tog drygt 13 minuter innan jag lyckades!

Han var hemmafavorit och det var main event. Trodde kineserna att du skulle gå in i ringen och vara kanonmat?

Ja, tyvärr var det nog så. Jag hörde från väldigt många att den här killen var väldigt duktig och att han var "Kinas unga MMA-hopp". Att han varit Sanda-champion i Kina flera år i rad och att han var med i Kinas MMA-team osv.

Men jag försökte att inte låta mig påverkas av det och lyckades hålla självförtroendet på topp hela tiden tack vare vänner, klubbkamrater och tränare från Stockholm Shoot, Legacy gym och Staple ungdomshem.

Sa arrangören något efter matchen?

Ja dom sa grattis och tyckte att det var en väldigt bra fight och sa att jag hade ett stort "krigar"-hjärta.

Hur kändes det att gå en 10-minuters-rond?

Jag tycker det var en väldigt bra erfarenhet att ha lyckats gå igenom en 10-minuters-rond då jag vet att många organisationer inte har det. De var också ett perfekt test för mig att se var jag låg konditions-mässigt. Jag hade dock hoppats att jag inte skulle behöva känna på en hel 10-minuters-rond, men så blev det och jag tror att jag lärde mig mycket positiva saker av det.

Fighten gick fram och tillbaka i högt tempo. Trodde du att du skulle avsluta honom någon gång i första?

Jag trodde faktiskt att jag skulle avsluta honom redan första minuten då jag lyckades träffa honom med en armbåge så han gick ner på knäna. Men jag blev lite för hetsig och slog ett slag som missade så han lyckades clincha mig från knästående. Efter det lyckades jag ta mount och försökte armbåga och slå ut honom men han gav mig ryggen och jag försökte strypa honom men han tog sig ur och vi bytte lite positioner, sen hamnade vi på fötterna igen.

Berätta om avslutet.

Jag gjorde ett dåligt försök på en double leg takedown på honom och hamnade i turtle position och jag ser att han laddar ett knä mot mitt huvud så jag kastar mig bakåt och lyckas precis undvika knät och hamnar i butterfly guard. Då kände jag att han hade sin vikt nedlutad mot mig, så jag tog tag i hans arm och gick för armbar och den satt.

Hur var arrangemanget runt tävling?

Jag tycker hela tävlingen var mycket bra arrangerad. Dom tog hand om oss fighters på ett väldigt proffsigt sätt med femstjärnigt hotell som hade allt man behövde. Dom tog oss vart vi ville och gav oss information om allting hela tiden. Kinas publik verkar älska kampsport för jag minns att jag hade lite svårt att höra vad Malik och Olé i min ringhörna sa på grund av allt skrik från publiken.

Fick du bra betalt?

Hehe, jag är en fattig student så alla pengar för mig är bra pengar. Men jag kommer fortfarande behöva jobba extra trots studielån om man säger så.

Du var tidigare framgångsrik friidrottare. När sadlade du om till kampsport och hur har friidrotten hjälpt ditt MMA-game?

Jag höll på med friidrott i tidiga tonår och lyckades vinna 2 ungdoms-SM-guld i tresteg. Samtidigt var jag en strulig kille och tappade intresset för friidrotten helt och hållet och struligheten tog över allt. Efter det hamnade jag på några ungdomshem och ett av dom var Staple ungdomshem där Mike Nilsson, som är ägare av ungdomshemmet, lärde mig Brasiliansk jiujitsu och hjälpte mig bort från mitt struliga liv.

Han hjälpte mig också att satsa på MMA vilket jag nu är extremt tacksam för och jag ger honom all min heder för det. Sedan började jag träna på Sthlm Shoot. Jag tror friidrotten gav mig en bra spänst och bra kroppsstyrka som jag nog har användning av inom MMA:an.

Ni verkar vara bra på att få fram unga, hungriga talanger på Sthlm Shoot. Hur viktig är klubben för dig?

Tack så mycket. Vi har många duktiga fighters som alla vill bli bäst och det gör så att man pushar varandra hårdare och hårdare hela tiden. Sthlm Shoot tar hand om mig och lär mig nya tekniker i princip varje dag och det är hård träning och hård sparring och extremt bra boxningsträning. Vi har Andreas Michael som tränare så Sthlm Shoot och han betyder väldigt mycket för mig och min träning. Alla supportrar varandra och stöttar varandra!

Vad är din styrka i dagsläget?

Min styrka är nog submissions och boxning. Det är nog dom sakerna jag känner mig tryggast i och jag är också rätt explosiv om jag får säga det själv.

Vad måste du bli bättre på?

Jag tror jag behöver förbättra allt. Man är aldrig fullärd och jag är fortfarande ny i sporten så allt behöver förbättras. Men generellt mer boxning, thaiboxning, brottning och brasiliansk jiujitsu.

Vad är din relation till Legacy Gym och Ole Laursen?

Legacy gym tränar jag på för tillfället under sommaren och Ole Laursen och Malik Arash Mawlayi är mina tränare och träningspartners. Ole var också min manager för fighten i Kina.

Någon ny fight inbokad?

Jag har fått ett par erbjudanden om nya fighter men inget som jag har skrivit på än. Men jag kommer troligen gå match igen inom de närmaste månaderna.

Vad gör du/jobbar du med när du inte fightas.

Jag studerar faktiskt för fullt och pluggar upp mina betyg. Sen kommer jag försöka jobba lite extra utöver det de kommande året. Men på min fritid är det fightingen som är A och O. Så nu när jag har sommarlov passar jag på att träna så mycket som möjligt!

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!