1 av 7
2 av 7
Anja Pärson på strålande humör.
3 av 7
Anja Pärson på strålande humör. - Foto: Scanpix
4 av 7
5 av 7
6 av 7
7 av 7

Anja räds inte backen: "Som en puckelpist"

Snart är det dags för ännu ett guldhopp att visa vad hon går för.


Det blev succé med ett guld och två brons i Turin för fyra år sedan.

Den här gången kommer dessutom Anja Pärson till OS utan några skadebekymmer. Det kan bara betyda en sak, eller?

- Slalomguldet i Turin var mest en kamp. En kamp mot skada och stress av många anledningar. Här skulle jag vilja hinna njuta mer än jag kunde då, säger Anja Pärson till DN.

En sak som däremot oroar är backen i Whistler som störtloppet ska avgöras på. Blöt och mjuk snö är inget som 28-åriga Anja är van vid.

-Det här har Anja aldrig varit med om men det har inte Lindsey heller. Här är det mer som det vi tränar på i maj hemma, säger Anders Pärson till SVT.

Vän med berget

Anja själv är desto mindre orolig.

- Backen är som en puckelpist. Men det är bara att acceptera. Det är lika för alla. Det blir som det blir. Alla sitter i samma båt, det är bara att köra och försöka vara aggressiv där det går och hitta den bästa linjen, säger hon till DN.

Och så måste Anja bli vän med berget.

- Det spelar ingen roll hur banan är. Det är du som måste komma i harmoni med berget, med banan, underlag, det väder som är. Backen ska prata med dig och du ska förstå enkelheten med åkningen och hitta de ställen där du kan pressa dig mer än alla andra.

Vonn är redo

Hennes farligaste konkurrent, amerikanska världsettan Lindsey Vonn, har haft en tuff uppladdning. Hon skadade skenbenet en vecka innan OS och har haft tur med vädret som tvingat arrangörerna att skjuta upp träningen inför störtloppet. 

- På träningen i måndags hade jag ont så jag blev glad att jag fick vila. Samtidigt var träningen väldigt positiv. Jag kunde åka skidor som jag ville och är sugen på att tävla nu, säger amerikanskan.

I kväll smäller det alltså. Vonn har startnummer 16 och Anja 21 när damernas störtlopp inleds 20.00 i SVT.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!