1 av 2
- Foto: Bildbyrån
2 av 2
- Foto: Scanpix

Taktikkupp gav svenskt medaljregn

Det svenska landslaget i längdåkning genomförde ett taktiskt perfekt lopp i OS i skiathlon i går kväll. Taktikkuppen gav Sverige två färska OS-medaljer.


Man brukar ofta inom fotbollen tala om spelaren som gör jobbet i det tysta. Det var precis det Anders Södergren gjorde under herrarnas 30 kilometer skiathlon i går kväll. Taktikkuppen som förutom Södergren, genomfördes av Marcus Hellner och Johan Olsson, gav Sverige två nya OS-medaljer.

Under skidbytet bestämde sig Hellner och Södergren för att hjälpa till och utöka Olssons ledning. Södergren frågade: - Ska vi gå upp och bromsa?
Svaret: - Ja, självklart.

- Marcus och jag såg vår chans att hjälpas åt taktiskt. Vi försökte arbeta ihop så länge det gick, ända till Legkov kom, förklarar Södergren efter loppet enligt Sydsvenskan.

Det var en taktik som gav Olsson ett ypperligt guldläge. Under en lång period var svensken över 20 sekunder före närmaste åkare, men krafterna började tryta.

- Jag förstod att de skulle kunna komma ikapp. Jag hade inte riktigt den där våldsamma speeden. De som körde i ryggen har så mycket mer energi, det är lite drygt att köra solo runt stadion tre gånger, säger Olsson till Expressen.

Men tack vare den otroliga taktikkuppen kunde Hellner till slut spurta till sig guldet och Olsson knep bronspengen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!