Aziz har inga planer på att sluta

Trots att han snart fyller 40 och tävlade i OS redan 1992 har Sami Aziz inga tankar på pension. På lördag går han titelmatch i MMA då Superior Challenge arrangeras i Fryshuset.


Usama "Sami" Aziz har en meritlista längre än de flesta. Han har tävlat två gånger i OS som brottare samt gått landskamper i boxning, i MMA rankas han som en av de bästa i Europa.

På lördag går han sin fjärde match i Superior Challenge och den här gången gäller matchen titeln i fjädervikt. Han ställs där mot den meriterade amerikanen Jameel Massouh, en motståndare han tränat länge för.

- Jag har tränat oavbrutet sen min förlust i juni. Det finns inga ursäkter kring att jag borde gjort något annorlunda. Jag utgår från att han är allround och han är min mest meriterade motståndare med cirka 30 matcher, säger Usama Aziz till Nyheter24.

Galan skulle ha genomförts förra helgen men blev flyttad en vecka på grund av störningarna i flygtrafiken. Det har gjort att Usama måste banta en vecka extra, det säger han inte vara något problem. Däremot har han lagt på sig lite vikt sen sin senaste match.

- Bantningen går segt, jag har över 4 kilo och nu tar jag bara från musklerna. Det var längesen jag upplevde att det tagit emot så mycket. Innan tävlade jag i 70 kilo och då vägde jag cirka tre kilo över det. Sen slutade jag att köra styrka och gick ner till 69 kilo. Då började jag tävla i 66 kilo och det har passat mig bra. Men för ett år sedan så gick jag tillbaka till att köra basövningar i gymmet en dag i veckan och nu är jag nästan uppe i 73 igen, säger Usama Aziz.

Lärdomar från första förlusten

Sin senaste match gick Aziz i den amerikanska organisationen Bellator, där fick han för första gången under sin fem år långa karriär se sig besegrad.

- Det var en bra lärdom på många vis för mig. Jag har jobbat mycket mer på de brister jag insåg att jag hade. Sen känns det skönt att inte ha pressen av att man är obesegrad. Nu spelar det ingen roll, en förlust eller tre. Nollan är spräckt och nu kan jag bara fokusera på att göra det jag är bra på, säger Aziz.

I förlusten fick Aziz se sig besegrad via ett armlås vilket är något som han sen dess tränat en hel del på att undvika, helt enkelt genom att ta risker.

- Det är det som utvecklat mig. Att jag våga försätta mig i risker. När vi börja kunde jag klappa tre till fem gånger på en träning. I dag kör vi i ett hårdare och mer fysiskt tempo och jag kanske klappar max en gång. Jag har gått in för att utmana det jag känner mig obekväm i på matcher och tränat på att förbättra de sakerna på träningen, säger Aziz.

"Sudda bort mallen av att man är slut vid 30"

Efter mer än 30 års tävlande känner Aziz ingen mätthet på att tävla och han säger att kroppen mår bättre än för 10 år sedan. Någon pension har han inte heller i sikte, istället tar han en match i taget men erkänner att han aldrig trott han skulle hålla på såhär länge.

- Jag jobbar fortfarande med att sudda bort mallen av att man är slut vid 30. Nu är jag snart 40 och tycker varje år att jag är som bäst, säger Aziz.

Vid sidan av sin elitsatsning är Aziz egen företagare sen många år och jobbar bland annat med personlig träning samt en hemsida för jobbförmedling. På senare tid har han även startat ett eget träningskoncept ihop med Musse Hasselvall som de kallar för Ruffie. Det är ett stressigt liv men något som blivit naturligt för Aziz och han tror även att det är en nödvändighet.

- Vem vill äta samma mat varje dag? Det måste finna alternativ för att sakna och uppskatta det man gillar, säger Aziz.

Mer information om Superior Challenge finns på deras hemsida.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!