- Foto: POLISEN/Scanpix

Första dopningsfallet skakar förbundet

Ett dopningsfall i en sport som tillhör Svenska Budo & Kampsportsförbundet har nu upptäckts.


Dopade kampsportare

Tidigare har två svenska fall av dopning inom kampsporten uppmärksammats i media.

Jörgen Kruth fälldes 2007 för ringa narkotikabrott då han stoppats av polis i sin bil och senare testades positivt för flera otillåtna preparat.

Rickard Nordstrand testade positivt för anabola steroider efter en gala i Las Vegas år 2007 och stängdes av 9 månader samt dömdes till böter.

De båda tävlade då i K-1 vilket inte är ett regelsystem som tillhör Svenska Budo & Kampsportsförbundet.

Hittills har Svenska Budo & Kampsportsförbundet varit förskonade från dopningsfall. Men nu har en utövare av en idrott knuten till förbundet fastnat i en kontroll.

– Vi har fått besked från Riksidrottsförbundets antidopninggrupp. Fallet kommer att kungöras i deras offentliga organ Svensk Idrott, säger Jonathan Broberg, informatör på Svenska Budo & Kampsportsförbundet, till Kampsport24.

Tidigare har det hittats två fall av dopning i sporter som inte längre administreras av förbundet.

– Det är naturligtvis beklagligt att vi har fått vårt första dopningfall, sannolikt är det inte heller det sista. Hittills är vår erfarenhet att doping inte har fått fäste bland våra idrottare. Vi har varit förskonade från detta, säger Broberg om avslöjandet.

Något som uppmärksammats av Riksidrottsförbundet på sistone är innehållet i kosttillskott. Ofta är kontrollerna bristfälliga och de kan till och med innehålla dopningklassade ämnen.

– Vi är rädda för att våra idrottare i viss mån kan vilseledas av kosttillskott. Det är vi oroade för och det jobbar vi intensivt för att komma till rätta med, säger Broberg om det.

Svenska Budo & Kampsportsförbundet firade 50 år förra året och 22 sporter tillhör förbundet.

Kampsport24 återkommer med mer information om dopningsfallet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!